iOS 13 te ajută să-ți dai seama mai bine care aplicații vor să te urmărească

iOS 13 te ajută să-ți dai seama mai bine care aplicații vor să te urmărească

Apple a lansat oficial cea mai nouă versiune a sistemului său de operare, iOS 13, și vine cu o serie de schimbări în felul în care îți folosești telefonul.

Una dintre îmbunătățirile de pe sistemul de operare o reprezintă un strat în plus de securitate. Astfel, aplicațiile sunt nevoite să-ți ceară acordul înainte să folosească Bluetooth-ul de pe telefonul tău. Partea surprinzătoare este numărul foarte mare de aplicații care vor permisiunea să folosească Bluetooth-ul de pe dispozitiv. iOS 13 te ajută să vezi mai bine care sunt acestea și dacă merită sau nu să-i permiți să facă acest lucru. Mai ales că, în cazul unora, ți se va părea ciudat că au nevoie să-ți acceseze Bluetooth-ul. Un exemplu ar fi o aplicație pentru un magazin de haine.

iOS 13 îți arată care sunt aplicațiile care vor permisiune pentru Bluetooth

Motivul pentru care aplicațiile vor să aibă permisiunea pentru Bluetooth este unul simplu: Prin intermediul acestuia, aplicațiile îți pot monitoriza locația folosind așa-numitele beacon-uri din magazine sau de pe stradă pentru a detecta când ești în apropiere.

Odată cu lansarea iOS 13, Apple devine mai strictă în ceea ce privește aplicațiile care solicită permisiunea pentru Bluetooth. Acestea îți vor solicita accesul înainte. Numai că, partea proastă e că cele mai multe dintre ele nu oferă și o explicație clară. Cele mai multe dintre mesajele afișate sunt foarte generice, de tipul acesta:

Astfel, un mesaj precum „ESPN ar vrea să folosească Bluetooth. Acest lucru îi va permite «ESPN» să găsească și să se conecteze la accesoriile Bluetooth. Aplicația ar mai putea folosi Bluetooth pentru a știi când ești în apropiere” nu te va ajuta să înțelegi prea bine pentru ce îți dai, de fapt, acordul.

De asemenea, iOS 13 îți va permite și să vezi cât de des și în ce loc aplicațiile ți-au înregistrat locația.

Citește și:
Sursa: The Verge
Etichete: