Apple este investigată pentru că nu te lasă să-ți repari singur iPhone-ul

Apple este investigată pentru că nu te lasă să-ți repari singur iPhone-ul

Compania Apple este din nou în vizorul autorităților și este acuzată de monopolizarea pieței de reparare a dispozitivelor.

Investigația antitrust a fost lansată de Comisia Judiciară a Camerei Reprezentanților din Statele Unite și urmărește să cerceteze dacă gigantul tech are un comportament anticompetitiv pe piață.

În primul rând, se va concentra pe monopolul pe care Apple l-ar avea pe piața de reparații. Compania este cunoscută pentru repetatele eforturi prin care a urmărit să reducă posibilitatea utilizatorilor dispozitivelor sale să le repare pe acestea pe cont propriu.

Service-urile de reparații independente au declarat în repetate rânduri că Apple s-a angajat în comportament anticompetitiv prin refuzul său de a vinde componente service-urilor „neautorizate” de către companie.

Apple spune că măsurile pe care le ia sunt numai în interesul tău. Te-ar proteja astfel de reparații nereușite sau de țepele pe care le-ai putea primi de la magazinele neautorizate. De altfel, cei mai mulți dintre clienții companiei ar prefera să aibă totuși dreptul de a-și repara propriile dispozitive.

Acum, autoritățile au lansat o investigație în acest sens.

Ce urmărește să afle Comisia de la Apple

Autoritățile au o serie de cereri pentru compania americană și vor să obțină mai multe informații de la 14 executivi. Printre aceștia se numără și Tim Cook, CEO-ul companiei.

Informațiile pe care Comisia vrea să le afle sunt legate în principal de restricțiile pe care Apple le-a impus pentru a reduce reparațiile din afara service-urilor sale autorizate. Acestea includ orice reguli sau restricții prin care compania a interzis anumite reparații. De asemenea, autoritățile americane vor detalii și despre mai multe decizii pe care compania le-a luat de-a lungul timpului.

Apple este obligată să ofere toate aceste informații în decurs de o lună, până la data de 14 octombrie.

Recent, compania a făcut pași înspre o mai mare libertate a utilizatorilor în ceea ce privește reparația dispozitivelor. Rămâne de văzut ce vor descoperi autoritățile prin această investigație.

Citește și: