Trimite Apple datele tale din browserul Sfari iOS 13 către China sau nu?

Trimite Apple datele tale din browserul Sfari iOS 13 către China sau nu?

iOS 13 a fost lansat în toamna lui 2019, iar utilizatorii sunt îngrijorați că datele lor ar putea ajunge în mâinile nepotrivite.

Totuși, situația este mai complexă, iar Apple aduce și explicații în acest sens.

De unde a început totul? Utilizatorii au observat ceva neobișnuit în termenii și condițiile de pe iOS 13. Au ajuns la concluzia că brosweul Safari de pe noul sistem de operare de la Apple ar putea trimite date personale ale utilizatorilor către China. Ar fi vorba despre Tencent, un gigant chinez care deține cea mai mare platformă digitală din țară. De asemenea, este cunoscută pentru legăturile sale cu guvernul statului comunist: ajută autoritățile chineze să controleze comportamentul de pe internet al cetățenilor săi.

Este vorba despre Fraudulent Website Warning de pe iOS 13, cu ajutorul căruia Apple protejează confidențialitatea și datele utilizatorului. Pe scurt, este menit să protejeze utilizatorii de site-urile web folosite adesea în scam-uri de phishing.

Până acum, Apple folosea tehnologia Google, Safe Browsing. Astfel, atunci când utilizatorul încerca să viziteze un URL care a fost marcat drept malițios, îi apărea un pop-up care îl avertiza să nu intre pe site.

În cazul iOS 13, disclaimer-ul funcționalității Fraudulent Website Warning vine cu o modificare. Avertizează utilizatorii că Safari ar putea trimite informații atât către Google Safe Broswing, cât și către Tencent Safe Browsing pentru a verifica dacă respectivul site este fraudulos sau nu. Astfel, utilizatorii sunt îngrijorați de ce ar putea Tencent să facă cu datele pe care le primește.

De ce iOS 13 nu ar trimite datele tale către Tencent

Totuși, Apple neagă vehement acuzațiile. Compania a adăugat Tencent ca furnizor alternativ de navigare sigură special pentru utilizatorii chinezi. Astfel, funcționează doar pe dispozitivele din China.

De asemenea, compania explică felul în care Safari Fraudulent Website Warning funcționează pe iOS 13 sau ale versiuni. Astfel, când funcția este activată, Safari compară adresa URL a site-ului web cu o listă de site-uri web cunoscute. Afișează apoi un avertisment dacă URL-ul pe care îl vizitezi este suspectat de comportament fraudulos precum phishing. Pentru a face asta, Safari primește o listă de site-uri cunoscute ca fiind malițioase de la Google. În cazul dispozitivelor care au codul de regiune setat în China, primește această listă de la Tencent.

URL-ul site-ului pe care îl vizitezi nu e niciodată trimis nici către Google, nici către Tencent, spune compania. De asemenea, aceasta poate fi și dezactivată.

Sursa: Gizmodo