08 nov. 2019 | 17:20

Iohannis a promulgat legea PSD2: urmează schimbările mari la bănci

ACTUALITATE
Iohannis a promulgat legea PSD2: urmează schimbările mari la bănci

Cu aproape doi ani întârziere, România are directiva PSD2 transpusă în legislația locală. Klaus Iohannis, președintele României, a promulgat legea. Sunt două schimbări mari de care trebuie să știi.

Pe 8 noiembrie, Klaus Iohannis a promulgat legea privind activitatea de emitere de monedă electronică. Pe scurt, e vorba despre transpunerea în legislația locală a directivei europene PSD2. Astfel, tranzacțiile cu cardul și administrarea conturilor la bănci vor fi diferite.

Legea a ajuns la Iohannis pe 23 octombrie, dar România trebuia să o aibă încă din ianuarie 2018. De acum, după publicarea în Monitorul Oficial, vor fi făcute câteva schimbări de care, în unele cazuri, vei profita și-ți vor face viața un pic mai ușoară. Documentul complet poate fi studiat pe site-ul Senatului.

Ce înseamnă PSD2, de la schimbări la beneficii

PSD2 (payments services directive 2) nu-i nimic incredibil. Mai mult, România și băncile trebuiau să fie pregătite pentru ea încă din 13 ianuarie 2018. Cele mai multe bănci sunt pregătite încă din 14 septembrie. Legislația nu era gata.

Pe scurt, PSD2 înseamnă o rezolvare a problemelor de internet și mobile banking prin conectarea tuturor serviciilor financiar printr-un API deschis. Astfel, e un limbaj comun care va fi utilizat de toți cei implicați.

Unele bănci urăsc acest demers, chiar dacă n-o zic direct, pentru că pierd un fel de monopol asupra contului tău bancar. Cei din fintech, ca Revolut și Monese, iubesc directiva asta, pentru că serviciile lor digitale sunt mai avansate și implementează schimbări mai repede. Sigur, nu se va întâmpla peste noapte totul, dar de acum băncile din România vor putea să-și dezvolte programele și să permită clienților să își acceseze conturile din alte aplicații.

În esență, directiva e despre securitate sporită la plăți

Ce trebuie să știi tu, ca utilizator, e că sunt câteva procese care se vor desfășura mai lent ca securitatea să fie mai mare.

Cum plătești pe site-uri care folosesc 3D Secure

La o plată cu cardul, pe lângă parola 3D Secure pe care o vei primi prin SMS ca până acu, va trebui să introduci și un cod static format din ultimele 4 cifre ale codului tău numeric personal (CNP), respectiv din ultimele 4 caractere ale numărului de pașaport, dacă nu ai CNP.

Ca să ușureze procesul, ING Bank a spus că lucrează la o soluție prin care vei putea să autorizezi orice plată pe internet direct din Home’Bank, pe bază de user și parolă.

Plata cu cardul va fi, de asemenea, mai sigură

Pentru unele plăți contactless la POS va fi necesar să introduci codul PIN. Regulamentul UE prevede ca, după fiecare cinci plăți contactless consecutive de sub 100 de lei/30 euro, următoarea plată să fie autorizată prin codul PIN.

Iar aici s-ar putea să te enervezi mai des. Dat fiind că acum poți plăti destul de ușor contactless, fără PIN, când ai suma de achitat sub limita impusă de tine (cea default este 100 de lei).

Înainte de PSD2, a existat PSD. Dar a venit într-o vreme în care sectorul aplicațiilor digitale nu era atât de bine dezvoltat. Implicit, era nevoie de un cadru nou pentru o lume financiară nouă.

Regulamentul UE, direct aplicabil în România, stabileşte cerinţele tehnice şi măsurile de securitate pentru autentificarea strictă a clienţilor şi pentru comunicarea în condiţii de siguranţă cu terţii prestatori de servicii de plată. Aceştia vor putea oferi consumatorilor, la cererea şi pe baza consimţământului lor, noi tipuri de servicii de plată, cu privire la conturile de plăţi accesibile online ale consumatorilor deschise la bănci sau la alţi prestatori.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele