30 sept. 2019 | 09:16

Cele mai importante invenții de la NASA care au schimbat fața omenirii

TEHNOLOGIE
Cele mai importante invenții de la NASA care au schimbat fața omenirii

Multe dintre obiectele sau tehnologiile pe care tu le folosești astăzi și care ți-au ușurat în mod vizibil viața, au fost inventate de NASA pentru astronauți. Iată o listă cu cele mai spectaculoase invenții create de NASA care și-au găsit utilitatea și pe Pământ.

Șanțurile de siguranță din asfalt

Șanțurile de siguranță din asfalt care sunt amplasate de obicei în zona trecerilor de pietoni pentru a-i face pe șoferi să reducă viteza, au avut inițial cu totul și cu totul altă întrebuințare.

Mai exact, acestea erau utilizate pe pistele aeroporturilor și pe pistele spațiale pentru a evita posibilele accidente aviatice cauzate de pistele alunecoase. Această invenția, chiar dacă și-a găsit altă întrebuințare între timp datează din 1985 și continuă să reducă semnificativ numărul accidentelor.

Cauciucurile Goodyear

Cauciucurile Goodyear sunt construite dintr-un material fibros care este cinci ori mai rezistent decât oțelul. Specialiștii de la NASA au utilizat acest tip de cauciuc pentru a oferi o rezistență mai mare parașutelor care erau folosite la atenuarea aterizării vehiculelor spațiale. Acum, acest material este folosit într-o altă formulă la confecționarea anvelopelor.

Becurile LED

Aproape toată lumea are în casă la ora actuală un bec LED, deoarece pe lângă faptul că este mult mai economic, dă și o putere mai mare și asigură un consum redus. La origine însă, LED-urile au fost inventate pentru astronauți pentru a crește în spațiu plante la lumina lor.

De asemenea, becurile LED mai erau folosite de cei de la NASA și în medicină și se pare că acestea și-au găsit întrebuințarea și în medicina de pe Pământ. Așa se face că, în prezent, există un dispozitiv numit WARP 10 care folosește lumina LED pentru a trata diferite afecțiuni ale mușchilor.

Protezele pentru membre

Protezele pentru membre care pot imita perfect aproape orice mișcare a mâinii sau a membrului pierdut, n-ar fi existat astăzi dacă NASA nu ar fi investit în cercetarea robotică.

În 2005, NASA a început cercetarea în robotică cu scopul de crea și dezvolta roboți sau brațe robotizate care să contribuie la îmbunătățirea și perfecționarea vehiculelor spațiale.

Mouse-ul

Probabil nu te-ai fi gândit la asta, dar da, mouse-ul pe care tu îl folosești aproape zilnic, a fost inventat de NASA. Iar dacă te întrebi la ce ar fi putut folosi o astfel de invenție, ei bine utilitatea acestuia era identică cu cea din prezent.

Din nevoia de a face computerele de prin anii ‘60 mai interactive și de a manipula mult mai ușor datele de pe ecran, un specialist din cadrul NASA a creat mouse-ul care a devenit între timp un obiect indispensabil pentru mulți dintre noi.