Cele mai importante invenții de la NASA care au schimbat fața omenirii

Cele mai importante invenții de la NASA care au schimbat fața omenirii
Diana Radu
09:16 30.09.2019

Multe dintre obiectele sau tehnologiile pe care tu le folosești astăzi și care ți-au ușurat în mod vizibil viața, au fost inventate de NASA pentru astronauți. Iată o listă cu cele mai spectaculoase invenții create de NASA care și-au găsit utilitatea și pe Pământ.

Șanțurile de siguranță din asfalt

Șanțurile de siguranță din asfalt care sunt amplasate de obicei în zona trecerilor de pietoni pentru a-i face pe șoferi să reducă viteza, au avut inițial cu totul și cu totul altă întrebuințare.

Mai exact, acestea erau utilizate pe pistele aeroporturilor și pe pistele spațiale pentru a evita posibilele accidente aviatice cauzate de pistele alunecoase. Această invenția, chiar dacă și-a găsit altă întrebuințare între timp datează din 1985 și continuă să reducă semnificativ numărul accidentelor.

Cauciucurile Goodyear

Cauciucurile Goodyear sunt construite dintr-un material fibros care este cinci ori mai rezistent decât oțelul. Specialiștii de la NASA au utilizat acest tip de cauciuc pentru a oferi o rezistență mai mare parașutelor care erau folosite la atenuarea aterizării vehiculelor spațiale. Acum, acest material este folosit într-o altă formulă la confecționarea anvelopelor.

Becurile LED

Aproape toată lumea are în casă la ora actuală un bec LED, deoarece pe lângă faptul că este mult mai economic, dă și o putere mai mare și asigură un consum redus. La origine însă, LED-urile au fost inventate pentru astronauți pentru a crește în spațiu plante la lumina lor.

De asemenea, becurile LED mai erau folosite de cei de la NASA și în medicină și se pare că acestea și-au găsit întrebuințarea și în medicina de pe Pământ. Așa se face că, în prezent, există un dispozitiv numit WARP 10 care folosește lumina LED pentru a trata diferite afecțiuni ale mușchilor.

Protezele pentru membre

Protezele pentru membre care pot imita perfect aproape orice mișcare a mâinii sau a membrului pierdut, n-ar fi existat astăzi dacă NASA nu ar fi investit în cercetarea robotică.

În 2005, NASA a început cercetarea în robotică cu scopul de crea și dezvolta roboți sau brațe robotizate care să contribuie la îmbunătățirea și perfecționarea vehiculelor spațiale.

Mouse-ul

Probabil nu te-ai fi gândit la asta, dar da, mouse-ul pe care tu îl folosești aproape zilnic, a fost inventat de NASA. Iar dacă te întrebi la ce ar fi putut folosi o astfel de invenție, ei bine utilitatea acestuia era identică cu cea din prezent.

Din nevoia de a face computerele de prin anii ‘60 mai interactive și de a manipula mult mai ușor datele de pe ecran, un specialist din cadrul NASA a creat mouse-ul care a devenit între timp un obiect indispensabil pentru mulți dintre noi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI