29 sept. 2019 | 08:31

De ce „trage” NASA cu laserul în apele de pe Pământ?

ACTUALITATE
De ce „trage” NASA cu laserul în apele de pe Pământ?

NASA are una dintre cele mai ambițioase misiuni. Vrea să știe câtă apă avem pe Pământ și, mai precis, cât de adânci sunt oceanele lumii și nu numai. Misiunea a început în urmă cu un an. Dar abia acum trece în faza a doua.

Misiunea NASA denumită IceSat-2 a debutat cu scopul de-a cartografia mai precis ca niciodată Antarctica şi Groenlanda. Totodată, cercetătorii agenției au vrut să afle care e grosimea calotei polare din Oceanul Arctic. Dar mai are un scop misiunea.

Datele au fost colectate de NASA cu ajutorul laserului montat pe satelit. Acesta poate ajunge la 40 de metri adâncime, atât timp cât condițiile meteo sunt optime.

Planul NASA de-a afla cât de adâncă e apa de pe Pământ

Dacă în cazul zonelor de uscat cartografierea e foarte bine făcută, nu se poate spune același lucru despre ape. „Lipsesc date esențiale despre zona dintre ţărmuri şi zonele în care apa ajunge la cinci metri adâncime”, a declarat dr. Christopher Parrish, de la Universitatea de Stat din Oregon. Astfel, NASA încearcă să facă lumină și în acest caz.

Cartografierea de tipul acesta poate ajuta în studierea inundațiilor, dar și ca oamenii de știință să înțeleagă mai bine efectele furtunilor mari.

Laserul NASA de pe IceSat-2 va măsura adâncimea apelor și ar putea ajuta lumea științifică și să afle cât de multă apă e pe continetele lumii, independent de oceanele mari. Aceasta e și rezerva de apă potabilă, de cele mai multe ori. Sub amenințarea unei apocalipse adusă de încălzirea globală, nu strică un calcul.

În ceea ce privește infrastructura de pe IceSat-2, acest satelit are un echipament laser de jumătate de tonă, denumit Atlas. Acesta are capacitatea de a emite aproape 10.000 de pulsaţii de lumină pe secundă. Fiecare din acestea ajunge pe Pământ şi este reflectat înapoi în câteva milisecunde, timpul exact fiind folosit pentru a măsura înălţimea suprafeţei reflectante.