21 oct. 2019 | 13:13

Nou sistem AI care descifrează texte antice vechi de mii de ani

ACTUALITATE
Nou sistem AI care descifrează texte antice vechi de mii de ani
Flickr / Josh Clark

Textele antice sunt greu de descifrat chiar și pentru cei mai pricepuți cercetători, iar inteligența artificială le va face munca acestora mult mai ușoară.

De data aceasta, un sistem AI va fi folosit în epigrafie, știința auxiliară a istoriei care se ocupă cu studiul (descifrarea și interpretarea) inscripțiilor pe materiale dure: piatră, metal, etc. Prin tehnici de deep learning, inteligența artificială va ajuta cercetătorii să înțeleagă și să recreeze texte antice grecești de pe tablete de piatră deteriorate.

Aceste bucăți de piatră au fost înscrise în urmă cu 2.700 de ani și sunt surse primare neprețuite pentru istorie, literatură și antropologie. Totuși, de-a lungul timpului, acestea s-au deteriorat, iar eventualele crăpături sau fragmente lipsă fac dificilă înțelegerea deplină a simbolurilor. Aici vine în ajutor inteligența artificială. Deși unele lacune sunt destul de ușor de completat, altele cauzează destul de multe dificultăți și fac textele extrem de dificil de descifrat.

Cum îi va ajuta inteligența artificială pe cercetători

Epigrafia este o știință complexă și implică și o înțelegere intuitivă a textelor. De multe ori, cercetătorii se bazează pe context sau pe anumite presupuneri pentru a putea descifra însemnătatea scrierilor, ceea ce le face munca foarte grea.

Noul sistem creat de DeepMind se numește Pythia. În primă fază, echipa a creat un sistem menit să convertească cea mai mare colecție digitală de inscripții grecești antice în format text, pe care un sistem de învățare automată l-ar putea înțelege. De aici, a fost nevoie de un algoritm care să poată face treaba.

Inteligența artificială trebuia testată. Astfel, atât niște studenți la doctorat cât și sistemul Pythia au primit texte antice cu porțiuni îndepărtate artificial. Studenții au reșit să completeze textul cu o acuratețe de 43%, în timp ce algoritmul a atins o acuratețe de 70%.

Pe de altă parte, sistemul de inteligență artificială nu va înlocui oamenii, ci le va îmbunătăți drastic rezultatele.