20 ian. 2019 | 19:17

„Robotul” care se poate contrazice cu tine pe orice subiect

ACTUALITATE
„Robotul” care se poate contrazice cu tine pe orice subiect
Shutterstock

Oameni au un mare potențial de a se contrazice pe tot soiul de subiecte, dar s-ar putea ca și roboții să aibă în viitorul apropiat. Compania IBM a dezvăluit cea mai recentă invenție – un sistem de inteligență artificială care poate să vină cu argumente lungi și persuasive în cadrul unei dezbateri.

Sistemul se numește „Project Debater – Speech by Crowd” și a fost prezentat în cadrul Consumer Electronics Show 2019, din Las Vegas. Acolo, inteligența artificială a prezentat argumente atât pro, cât și contra cu privire la interzicerea prin lege a jocurilor de noroc. Mai apoi, a prezentat argumente pro și contra și în privința mașinilor autonome.

Sistemul nu își poate forma încă opinii proprii pe subiectele mai sus menționate – sau altele – dar chiar și așa, el poate constitui un pas în față pentru dezvoltarea unei inteligențe artificiale care gândește și comunică asemeni oamenilor.

Project Debater nu își scrie singur argumentele. Acesta categorizează și analizează argumentele pe care i le oferă oamenii. Spre exemplu, sistemul ar recunoaște afirmația „Social media ne permite să ținem legătura cu prieteni și rude de care am uitat de mult timp” drept un argument că social media este ceva bun.

Conform unui videoclip publicat de IBM pe YouTube, inteligența artificială scanează argumentele scurte scrise de oameni pe un anumit subiect și alege cuvintele cheie. Ulterior, grupează argumentele după subiect și decide dacă acestea sunt pro sau contra. Într-un final, creează un discurs bazat pe argumentele analizate anterior.

Deși Project Debater nu are gânduri și opinii proprii, acesta rămâne o invenție extrem de impresionantă. La urma urmei, contextul, nuanța și sarcasmul din fraze sunt concepte prea subtile pentru majoritatea mașinăriilor din prezent. Tocmai de aceea, un robot care poate produce argumente logice în cadrul unei dezbateri este ceva remarcabil, fiind deja mai presus de mulți oameni care comentează pe internet.