28 mai 2019 | 12:22

Intel dezvăluie procesoarele Ice Lake pentru laptopuri subțiri și ușoare

ACTUALITATE
Intel dezvăluie procesoarele Ice Lake pentru laptopuri subțiri și ușoare

Intel a dezvăluit noua generație de procesoare Ice Lake. Acestea nu sunt pentru desktop, ci sunt gândite pentru laptopuri subțiri și ușoare.

Compania americană a arătat, în cadrul Computex, procesoarele la care lucrează pentru viitoarele laptopuri.  Acestea sunt construite pe un proces de fabricație de 10 nanometri, pe noua arhitectură „Sunny Cove” și conțin un nou procesor grafic, a 11-a generație.

Plaja acoperită de aceste procesoare se va întinde de la Intel Core i3 până la Intel Core i7, și vor avea până la patru nuclee și opt fire de execuție și cu o frecvență turbo maximă de 4,1 GHz. Memoria suportată este până la DDR 4-3200 MHz (64 GB), iar TDP-urile sunt de 9 W, 15 W și 28 W.

Nu sunt cifre impresionante deoarece procesoarele sunt gândite pentru laptopuri, nu pentru alte sarcini. Intel vrea ca aceste procesoare să ajungă în laptopuri subțiri și ușore și produse de tip 2 în 1. Planul este ca Ice Lake să înlocuiască procesoarele Whiskey Lake (14 nm) pe astfel de produse. În viitor ar trebui să vedem procesoare Ice Lake și pentru desktop-uri.

Cât e performante sunt procesoarele Intel Ice Lake

Procesoarele Ice Lake pentru laptopuri sunt mai performante decât cele din trecut, însă nu totul este despre viteză, ne asigură Intel. Reprezentanții companiei spun că acestea sunt cu 18% mai performante decât procesoarele Skylake. Este un număr bun,  asta până când realizezi că Skylake a fost lansat în urmă cu patru ani!

Noua arhitectură a procesorului grafic livrează o performanță de până la un teraflop, bun pentru sarcini grele. Această nouă arhitectură denumită Intel Iris Plus ar fi de două ori mai performantă decât generația 9.

De asemenea, Intel promite că timpul de randare al unui proiect video ar fi de două ori mai scurt datorită unei îmbunătățiri aduse encoding-ului HEVC. Îți va permite să te uiți la clipuri 4K HDR, iar gamerii ar putea juca mii de jocuri în rezoluție 1080p, însă nu la setări grafice ridicate.

Acest nou produs al Intel îți promite în jur de 35-40 de FPS în Fornite pe low, cam 50 de fps în Rocket League pe setări grafice medii și peste 70 fps în CS:GO, tot pe setări grafice medii.

În plus, se aduc îmbunătățiri și proceselor de inteligență artificială, iar Intel Deep Learning Boost va livra de 2,5 ori mai multă performanță în sarcini de acest gen.

Un alt lucru demn de menționat este că procesorul va suporta conectarea unui monitor 5K la 60 Hz sau a unui monitor 4K cu o rată de refresh de 120 Hz și suportă VESA Adaptive Sync, tehnologia care te scapă de tearing-ul imaginii.

Procesoarele Ice Lake pentru laptopuri sunt disponibile acum, iar primele computere ce vor folosi aceste produse vor fi puse la vânzare în toamna-iarna acestui an.