Inspirat din Star Wars, un braț robotic i-a redat abilitatea de a-și folosi mâna

După aproape două decenii, un bărbat din Statele Unite a putut să-și folosească din nou mâna stângă prin intermediul unui braț robotic inspirat din Star Wars. Gadgetul este intitulat Luke.

În urma unui accident electric care a avut loc acum 20 de ani, Keven Walgamott a suferit amputarea brațului său stâng. Din acel moment, și-a pierdut orice speranță că ar mai putea vreodată să-și recâștige senzația de atingere în mâna pierdută. Din fericire, datorită efortului unei echipe de ingineri în biomedicină de la Universitatea din Utah, acest lucru a fost posibil.

Intitulat LUKE Arm, gadgetul a avut ca sursă de inspirație brațul robotic pe care îl utilizează Luke Skywalker în Star Wars: The Empire Strikes Back. Dacă ai văzut filmul, îți vei aduce aminte că și-a pierdut mâna într-o luptă cu Darth Vader.

Similar cu brațul lui Skywalker, LUKE poate fi controlat cu ajutorul gândurilor, cu o precizie spectaculoasă. După o perioadă de adaptare, Wagamott a învățat să ridice și să dea drumul la diverse obiecte. În plus, îi permite să simtă ceea ce ia în mână. Senzația în mână este foarte importantă pentru manipularea corectă a obiectelor, iar LUKE îți transmite în creier toate informațiile relevante pentru a nu strânge prea tare ceva în mână. Pentru că incorporează o serie de senzori și are o conexiune constantă cu creierul, LUKE Arm te ajută să simți textura și greutate unui obiect, imediat după ce l-ai atins sau luat în mână.

Chiar dacă nu este produs în serie sau disponibil la scară largă, LUKE Arm a fost deja subiectul unei lucrări în publicația Science Robotics. În acel document, sunt disponibile mai multe particularități legate de modul în care funcționează dispozitivul. Aparatul a reprezentat o colaborare între echipe de la Universitatea Utah, Universitatea Chicago și Clinica Cleveland.

Printre testele pe care a trebuit să le execute Walgamott s-au numărat separarea unor struguri de pe un ciorchine, mutarea unor ouă și tastarea de mesaje. Cel mai emoțional moment s-a petrecut în momentul în care și-a luat soția de mână pentru prima oară și a putut să-i simtă atingerea.

Alexandru Puiu
09:28 15.08.2019
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video