Încălzirea globală cu un fenomen meteo extrem: de la 28 grade la ninsoare

Încălzirea globală cu un fenomen meteo extrem: de la 28 grade la ninsoare

Locuitorii orașului american Denver din Colorado s-au confruntat cu fenomen meteo extrem de ciudat. Gradele din termometru au început să scadă în doar opt ore de la 28 până la -3 grade.

Drept urmare spre surprinderea localnicilor și-a făcut apariția și ninsoarea care spun că sunt obișnuiți cu temperaturile mari de temperatură, dar cazul de față le-a întrecut pe toate. Mai mult, în următoarea zi, temperatura a scăzut de la -3 grade Celsius la -12. Vezi cum explică specialiștii acest fenomen meteo extrem.

Orașul în care de la o temperatură de +28 de grade a început să ningă

Situația este cu atât mai ciudată cu cât ziua de 9 octombrie a fost considerată cea mai caldă zi din Denver, care este situat la peste 1500 metri altitudine. Adică, de la cea mai caniculară zi în care s-au înregistrat 25 de grade, oamenii au trecut brusc la cea mai friguroasă zi. Iar asta, din cauza unui frint atmosferic rece și agresiv care a făcut ca în patru ore temperatura să scadă de la 26 de grade, la 4 grade, iar trei ore mai târziu ningea.

Un articol apărut în Washington Post, cel mai mare ziar american din Washington descrie fenomenul astfel: „ fronturile atmosferice reci din regiunile de preerie sunt celebre pentru că sunt capricioase și aduc schimbări dramatice de temperatură. În plus, climatul arid face mai ușoară apariția fluctuațiilor și lipsa cursurilor de apă sau a altor obstacole naturale înseamnă că mase de aer diferite se ciocnesc pe distanțe scurte și nu este neobișnuit ca iarna diferențele să fie de peste 25 de grade Celsius între minimă și maximă”.

Până acum cea mai mare diferență de temperatură din Denever s-a înregistrat pe 25 ianuarie 1872, atunci când maxima a fost de +8 grade, iar minima, -28. Cât despre minima istorică absolută, aceasta a fost de -33,9 grade, iar maxima, +40,6.

Citește și:
Etichete: