Impactul negativ al băuturilor energizante asupra vaselor de sânge

Impactul negativ al băuturilor energizante asupra vaselor de sânge

Băuturile energizante sunt consumate în întreaga lume la scară mare atât de tineri cât și de adulți. Însă, ceea ce poate mulți dintre noi nu știu este că acestea sunt adevărate bombe cu ceas pentru sănătatea noastră. Află ce conțin, de fapt, băuturile energizante.

Potrivit estimărilor, băuturile energizante au cu 60% mai multe calorii și cu 65% mai mult zahăr decât băuturile răcoritoare. De asemenea, consumul de energizante a fost asociat cu diverse probleme de sănătate, inclusiv afecțiunii care afectează inima, nervii și stomacul.

Băuturile energizante ar trebui să fie interzise copiilor

În cazul copiilor, băuturile energizante sunt mai periculoase. Aceștia se pot alege cu dureri de cap sau stomac, probleme cu somnul și hiperactivitate, pe lângă riscul evident de obezitate pe care doza mare de zahăr o aduce cu sine.

Pentru a testa ce efecte au băuturile energizante asupra sănătății, cercetătorii de la McGovern Medical School din Huston au realizat un studiu în cadrul căruia au analizat 44 de studenți nefumători de 20 de ani.

Mai exact, specialiștii au verificat vasele de sânge ale participanților la o oră după ce au consumat energizante. Astfel, au descoperit că dilatarea a fost de 5,1% în diametru înainte de consumarea băuturii și a scăzut la 2,8% după aceasta, lucru care indică o afectare acută a funcției vasculare. Iar această modificare apare din cauza ingredientelor pe care le conține băutura (cafeină, taurină și zahăr), potrivit specialiștilor.

În plus, un studiu publicat de către „Academia Generală a Stomatologilor” din Statele Unite ale Americii a arătat că acest tip de sucuri aduc daune iremediabile dinţilor, din cauza acidităţii crescute care erodează smalţul.

„Deoarece băuturile energizante devin tot mai populare, este important să studiem efectele pe care le au asupra celor care beau frecvent și să determinăm, dacă e cazul, care ar fi recomandarea sigură de consum”, au menționat autorii studiului.

Citește și: