02 feb. 2019 | 18:55

Huawei are tehnologia care spune poliției dacă te urci beat la volan

ACTUALITATE
Huawei are tehnologia care spune poliției dacă te urci beat la volan

Huawei a brevetat un sistem electronic pentru mașini capabil să detecteze dacă șoferul se urcă beat sau drogat la volan. Dacă nu acționezi responsabil, poți fi pârât de propria mașină la poliție.

Huawei ar putea să creeze, în sfârșit, tehnologia care va face drumurile din România mai sigure. Chiar dacă românii ar refuza să mai cumpere mașini dotate cu un astfel de sistem, tot va fi bine, pentru că vor fi mai puține automobile.

Evident, este foarte posibil ca o asemenea tehnologie să nu fie niciodată aplicată pe autoturisme tocmai pentru că i-ar descuraja pe clienți să mai cumpere ceva care le-ar interzice să-și facă de cap.

Huawei a brevetat deja planul pentru un astfel de sistem electronic la Oficiul European pentru Brevete. Principiul său de funcționare este simplu și precis: să monitorizeze starea șoferului în timp real și să se asigure că este capabil să conducă în siguranță.

Huawei visează la o mașină care te dă pe mâna poliției dacă ești beat

Dacă dai semne că ai alcool și drog în sânge, sistemul poate prelua controlul asupra automobilului și să-i avertizeze pe pasageri că ești un pericol ambulant care duhnește a cramă, să dezactiveze funcțiile de bază ale mașinii sau chiar să contacteze poliția dacă începi să faci pe grozavul.

N-ar fi deloc rău ca „șoferii” iresponsabili să fie sancționați chiar de către propria mașină. Documentul brevetat prevede că tehnologia Huawei poate detecta nu doar alcoolul sau drogurile, ci și un text pe ecranul telefonului, adică nu te lasă să-l folosești când ești la volan sau chiar prezența unei arme la bord.

Cumva, nu e deloc surprinzător că un astfel de sistem este propus chiar de către compania acuzată în tot mai multe țări că își spionează utilizatorii și că trimite datele lor personale direct Partidului Comunist din China. Dacă în România ar mai fi fost un regim totalitar comunist, poate că asta ar fi fost o problemă pentru noi, că ne făcea „concurență neloială”, dar s-ar putea să fie mai multe interese în joc decât ești lăsat să înțelegi (interese venite din partea occidentalilor).

Nu se știe dacă sistemul va fi implementat chiar de către Huawei. La fel de bine, ar putea să vândă brevetul altei companii sau, mai mult ca sigur, dosarul cu ideea se va pierde și se va prăfui undeva pe un raft. Totuși, tot mai multe companii auto încep să integreze la automobile sisteme care sporesc siguranța la volan.