Harta interactivă care îți arată cât de mult ne ajută natura pe fiecare

Harta interactivă care îți arată cât de mult ne ajută natura pe fiecare

Oamenii de știință au creat o hartă interactivă pentru a-ți da seama mai bine cât de mult contribuie, de fapt, natura la bunăstarea ta.

În esență, cercetătorii pun în evidență capitalul natural de pe planetă, care constă în sol sănătos, apă curată și ecosisteme rezistente. Astfel, acești demonstrează cât de importantă este natura pentru viața omului, în fiecare zonă de pe Pământ în parte.

Harta interactivă poate fi accesată aici. Îți arată exact zonele din lume în care oamenii beneficiază de efectele naturii. De asemenea, se poate observa exact care sunt suprafețele mai predispuse la pierderea acestor beneficii vitale, pe măsură ce ecosistemele se deteriorează.

Ce ne arată harta interactivă despre mediu

„Datorită îmbunătățirilor tehnologice recente recente, suntem acum capabili să punem pe hartă aceste contribuții locale din partea naturii într-un mod detaliat, accesibil la scară globală”, spune Rebecca Chaplin-Kramer, liderul echipei de cercetători.

Pentru a crea harta interactivă, oamenii de știință au folosit date de la Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES), o organizație ONU responsabilă cu urmărirea contribuției pe care natura o oferă oamenilor la nivel global. Aceștia combină datele privind cerințele de capital natural ale comunităților locale, precum și capacitatea anumitor regiuni de a susține aceste resurse.

Cu nuanțe de verde avem contribuțiile naturii, iar cu nuanțe de roz, nevoile umane. Regiunile colorate cu cea mai aprinsă nuanță de roz sunt cele cărora le lipsesc cel mai mult beneficiile naturii. Acest lucru înseamnă că nevoile umane sunt mai mari decât ceea ce natura este în stare să ofere. În România, veți putea observa atât zone cu roz, cât și cu verde.

„Habitatele naturale purifică apa, ne protejează de inundații, livrează polenizatori la culturi alimentare care susțin diete nutritive și oferă nenumărate alte beneficii pentru umanitate”, spun inițiatorii proiectului.

Harta interactivă ar putea arăta unde investițiile în capitalul natural vor avea cel mai mare impact.

Citește și:
Sursa: VICE