09 feb. 2019 | 08:50

Haina perfectă există: te încălzește când e frig și te răcorește când e cald

ACTUALITATE
Haina perfectă există:  te încălzește când e frig și te răcorește când e cald

Haina perfectă, care îți ține de cald când e frig și devine răcoroasă când e cald, ar putea să devină, în sfârșit realitate. S-a realizat un material care se adaptează temperaturii și umidității din mediul înconjurător, ca să-ți fie ție bine.

Umanitatea a depins de două lucruri esențiale, de-a lungul evoluției: hrana și îmbrăcămintea. Necesitatea lor este cât se poate de evidentă. Nicio ființă cunoscută nu poate supraviețui mult timp fără hrană, dar omul a avut o problemă în plus față de restul animalelor.

Din cauza lipsei blănii sau a părului foarte des, omul nu se poate adapta atât de ușor la frig fără haine. Dacă strămoșii noștri primitivi n-ar fi fost destul de inteligenți să-și acopere trupurile cu blănurile animalelor masacrate, umanitatea ar fi dispărut complet în timpul Erei Glaciare.

Sigur, omul a învățat destul de timpuriu să folosească focul pentru a se încălzi, dar era o metodă temporară. Focul trebuia întreținut cu lemn, care se epuiza rapid.

Cineva tot trebuia să meargă să adune vreascurile. Fără haine, acel cineva ar fi devenit un țurțure cu tot cu lemnele pe care încerca să le aducă la trib. Iar noi, oamenii, nu ne suportăm unii pe alții într-atât de mult încât să ne înghesuim unii în alții ca pinguinii, să ne încălzim.

Haina care-ți asigură confort și iarna și vara

Și astfel, după zeci de mii de ani de căutare a hainelor ideale, omul a reușit, în sfârșit, să creeze fibra sintetică (aproape) perfectă. Minunea s-a întâmplat la Universitatea din Maryland, unde mai mulți cercetători susțin că au creat o fibră care se adaptează la condițiile de mediu.

Este o fibră sintetică formată din fire cu nanotuburi de carbon, care se dilată la căldură și umiditate crescută și se contractă când afară e o vreme rece și uscată.

În prima fază, haina făcută din această fibră te ajută să elimini mai ușor căldura și transpirația în exces. În al doilea scenariu, o fibră mai densă nu permite pătrunderea frigului și deci, corpul tău e protejat de degerături.

Imaginează-ți cât de utilă ar fi o astfel de haină bună pe orice vreme. Nu trebuie să-ți mai faci griji că ai plecat de acasă îmbrăcat sumar pentru că dimineață era cald, iar seara se face frig și n-ai ce să-ți pui pe tine.

Din cât îmi dau seama, este vorba doar de un prototip deocamdată, dar poate, în viitorul apropiat, o să avem și haine mai bune și mai eficiente.