Guvernul tocmai și-a asumat cel mai ambițios demers: fără cozi la ghișeu

Guvernul tocmai și-a asumat cel mai ambițios demers: fără cozi la ghișeu
Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

În 2016, una dintre țintele cabinetului condus de Dacian Cioloș a fost eliminarea birocrației și digitalizarea sistemelor de stat. În 2019, pe final, Florin Cîțu face la fel în guvernul condus de Ludovic Orban. A prezentat și un plan.

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, a spus că ținta sa e și reducerea cozilor. El a mers până într-acolo încât să spună că vrea să înlocuiască statul la coadă cu click-uri pe dispozitive mobile. Până acum a fost vorba de digitalizare. Acum, Cîțu vrea o abordare de tipul „mobile first”, cu aplicații pe dispozitive mobile.

Cum vrea Cîțu în Guvernul din care face parte să reducă statul la coadă

Digitalizare Romania Florin Catu Guvern

Digitalizare Romania Florin Catu Guvern

Florin Cîțu, pe Facebook, a spus că ținta e optimizarea și simplificarea. Vrea să facă asta atât în serviciul de eliberare a documentelor, cât și în serviciile aferente obligațiilor fiscale și nefiscale. Astfel, plata taxelor online, ușor, ar putea deveni realitate.

Obiectivele pe care mizează acesta sunt modernizarea platformei de arhivare electronică, îmbunătăţirea comunicării interinstituţionale pentru schimbul automat între sisteme informatice ale MFP şi ale altor instituţii, dar și posibilitatea de-a urmări stadiul unui document depus printr-o cod de bare alocat. Răspunsul va veni în format electronic prin SPV (Spaţiul Virtual Privat).

Când vine vorba de digitalizarea plății taxelor, și nu numai, una dintre ținte e modernizarea portalului ANAF și a SPV. Apoi, extinderea gamei de servicii oferite în sistemul electronic prin SPV și extinderea disponibilităţii serviciilor electronice către beneficiari prin realizarea variantelor portalului ANAF adaptate la dispozitive de tip smartphone şi tabletă.

Dat fiind că, în prezent, vorbim de două platforme, e discutată dezvoltarea unor aplicaţii pentru Android şi iOS prin care să fie mai facilă accesarea serviciilor furnizate prin SPV. Totodată, ar fi folosite și modalitățile moderne de autentificare, prin scanarea amprentei sau a feței.

Dat fiind că nu există un termen sau vreo estimare cu privire la implementare, rămâne un plan onest și necesar doar pe hârtie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: