Care sunt persoanele ce ar putea zbura gratuit cu avionul

Care sunt persoanele ce ar putea zbura gratuit cu avionul

Călătoria cu avionul poate fi foarte convenabilă, însă biletele de avion nu sunt accesibile pentru toată lumea. Un proiect de Guvern ar schimba asta.

Recent a fost depus la Senat un proiect de lege care prevede ca o anumită categorie de persoane să poată zbura gratuit cu avionul. Acest proiect prevede ca persoanele cu handicap să beneficieze de gratuitate la transportul cu avionul.

Aceste modificări sunt prevăzute în propunerea legislativă cu numărul B251/2019, depusă la Senat pe 5 iunie, prin care se vrea oferirea unor noi facilităţi persoanelor cu handicap.

Pentru a preveni abuzurile care pot apărea, în proiectul de lege este menționată o limită a acestui tip de transport.

Persoanele cu handicap și însoțitorii lor pot zbura gratuit

Astfel, în proiectul de lege este menționat ca “persoanele cu orie tip de handicap beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele, cu navele pentru transport fluvial şi cu avionul pentru transportul aerian, pentru 12 calaatorii dus-întors pe an calendaristic”.

Pentru că persoanele de handicap au nevoie de ajutor atunci când călătoresc,  de aceste facilităţi vor putea beneficia şi “însoțitorii copiilor cu handicap accentuat şi grav”.

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.448 din 6 decembrie 2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap prevede, pe lângă gratuitatea la transportul interurban şi cea la călătoriile cu avionul.

Pentru ca această propunre legislativă să intre în vigoare este necesar să fie adoptată de Parlament şi să fie promulgată de Klaus Iohannis, şeful statului, iar apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.

În Uniunea Europeană, o persoană din șase suferă de handicap, iar în total, aproape 80 de milioane de persoane nu pot, deseori, să participe din plin la viața socială și economică. Mai mult, nivelul de sărăcie în rândul persoanelor cu dizabilități este cu 70% superior mediei înregistrate.

Citește și:
Etichete: