Noua descoperire care te va scăpa permanent de plombele dentare

Noua descoperire care te va scăpa permanent de plombele dentare

Cariile dentare sunt o problemă destul de mare, iar vizitele la dentist sunt de multe ori dureroase și neplăcute pentru mai toată lumea.

Cariile sunt poate una dintre cele mai mari bătăi de cap când vine vorba de sănătatea dinților. Acum, cercetătorii au descoperit o modalitate prin care repararea unei carii dentare va fi mai ușoară ca niciodată.

Totul începe de la smalțului dentar, cel mai dur țesut din corpul uman. Totuși, odată deteriorat, acesta nu se poate repara de unul singur. Ca să rezolvi această problemă, o plombă era până acum singura soluție.

Un grup de cercetători de la Zhejiang University din China a făcut o descoperire prin care totul se va rezolva mult mai ușor. Oamenii de știință au inventat un tip special de gel, care ar reprezenta o modalitate prin care structura complexă a smalțului dentar să poată fi reprodusă, iar astfel, acesta să se „repare” singur.

Gelul care repară smalțul dentar

În prezent, printre materialele pe care dentiștii le folosesc pentru a-ți repara cariile dentare se numără rășina, aliaje metalice sau ceramica. Totuși, deși acestea sunt extrem de utile, folosirea lor nu e tocmai ideală. Asta datorită faptului că sunt materiale străine, care nu aparțin în mod obișnuit în corpul tău. Astfel, materialul pe bază de rășină ar putea să nu se potrivească perfect cu smalțul dentar, iar plomba se va deteriora ușor sau va putea cădea, în timp.

Totuși, prin folosirea gelului inventat de cercetătorii chinezi, rezultatele au fost extrem de promițătoare. Smalțul dentar s-a regenerat de unul singur în aproximativ 48 de ore, spun cercetătorii.

Există și o parte mai puțin bună în toată această descoperire: gelul a reușit să regenereze un strat de smalț, însă unul destul de subțire, de doar trei micrometri. Acesta este de 400 de ori mai subțire decât ar fi smalțul dentar în mod obișnuit.

Totuși, începutul este unul promițător, iar descoperirea ne-ar putea scăpa de plombe pentru totdeauna.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: The Guardian
Etichete: