Chiar și gândul la cafea te face mai productiv, conform științei

Chiar și gândul la cafea te face mai productiv, conform științei

Sursa efectului stimulant al cafelei s-ar putea să nu stea exclusiv în cafeină și nici în gustul bogat al acesteia. Un studiu arată că doar gândul la cafea ar putea fi suficient pentru a te trezi.

Cercetătorii australieni și canadieni, conduși de lectorul senior de la departamentul de market din Monash University, Eugene Chan și profesorul asociat de marketing și publicitate de la University of Toronto Scarborough, Sam Maglio, au publicat studiul în Consciousness and Cognition. În acesta, ei sugerează că simplul gând la cafea este suficient pentru a trezi mintea și a te ajuta să te concentrezi mai bine pe sarcinile pe care trebuie să le faci. O condiție esențială ca acest lucru să fie valabil este ca oamenii să asocieze cafeaua cu ideea de alertă, ambiție și productivitate.

Ce-i drept, studiul a avut la bază un număr relativ mic de participanți, și nu a fost încă replicat și de alți cercetători. Cu toate astea, impune o întrebare importantă – imaginile cu cafea ar fi suficiente pentru a remedia lenea de după-amiază a anumitor oameni băutori de cafea sau ar fi nevoie de cafea în sine pentru a avea un efect?

Răspunsul la această întrebare ar fi da, conform cercetătorilor. Chan și Maglio au subliniat în studiu că există o anumită legătură între indicii de mediu și comportamentul oamenilor – cum ar fi conexiunea dintre mesajele subliminale cu privire la stereotipuri de gen și notele mai mici ale fetelor la testele la matematică sau vederea unui logo McDonald’s și senzația de nerăbdare, întrucât multă lume este obișnuită să aștepte la coadă la acest fast-food.

Chan crede că lumea trebuie să înțeleagă mai bine înțelesurile care sunt atribuite mâncărurilor și băuturilor și că e nevoie de mai multe studii în acest sens. La urma urmei, contează mult cu ce ne hrănim mintea, dacă vrem să funcționeze la parametri optimi.

Citește și:
Sursa: Quartz