Soția lui Pandele din Voluntari te lasă fără așteptări pentru București

Soția lui Pandele din Voluntari te lasă fără așteptări pentru București
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sunt dezbateri aprinse în mediul online după ce Gabriela Firea a distribuit pe Facebook o postare referitoare la primul spital pentru copii bolnavi de cancer. E vorba de inițiativa celor de la Dăruiește Viață, o asociație neguvernamentală care a reușit să adune câteva zeci de milioane de euro de la companii și persoane fizice. Iar edilul-șef al Capitalei a simțit nevoia să ia totul în râs.

Asociația Dăruiește Viață strânge de ceva vreme bani pentru a construi primul spital oncologic pentru copii din România. S-au adunat deja vreo 26 de milioane de euro, o sumă uriașă donată de sute de mii de persoane fizice și aproximativ 1.700 de companii. Numai la începutul anului, OMV Petrom anunța o contribuție de 10 milioane de euro. Iar acestui demers s-au alăturat inclusiv membrii trupei Metallica.

Construcția unității medicale a început în primăvara lui 2018. Este pentru prima dată, spun inițiatorii, când un ONG din România construiește un spital de la zero, exclusiv din donații și sponsorizări.

Unitatea va fi ridicată în curtea Spitalului Marie Curie din București, adică în orașul condus de primarul-general Gabriela Firea. Cea care a distribuit o postare extrem de cinică la adresa celor care au venit cu această inițiativă.

Gabriela Firea, despre primul spital oncologic pentru copii din România

Mai întâi de toate, postarea Gabrielei Firea. Oana Gheorghiu, una dintre inițiatoarele proiectului, a făcut un screenshot de pe pagina personală de Facebook a lui Firea.

Postarea, însoțită de hashtag-ul #marscumanipularile, a apărut, inițial, pe pagina de Facebook a Danei Budeanu. De acolo a fost distribuită. De precizat, în acest context, că au fost voci care au susținut că postarea nu a apărut pe pagina personală a Gabrielei Firea, fiind vorba despre un cont fals.

Numai că, dacă stai să analizezi postările de pe respectiva pagină, îți vei da seama că acel cont aparține într-adevăr edilului-șef.  Poți arunca AICI o privire.

Există multe poze din arhiva personală, iar statusul „married”, de pe pagina primarului din Voluntari (soțul Gabrielei Firea) te duce chiar pe pagina aceasta.

E greu de comentat postarea distribuită de primarul-general al Capitalei, omul cu cele mai multe voturi din punct de vedere nominal după președintele țării. Un amestec de cinism, dispreț, răutate și lista continuă în aceeași notă. Punctul de vedere al autorului postării, asumat și de Gabriela Firea, face referire la solicitarea trimisă de Asociația Dăruiește Viață către Ministerului Sănătății. Practic, statului i s-a cerut să doneze un aparat de radioterapie.

Dacă îi ceri statului să aibă grijă de cetățenii săi, te trimite în alte parte. Gabriela Firea a avut o primă reacție, a spus că-și asumă postarea, dar că a fost interpretată greșit.

„Nu-mi plac omisiunile grave. Eu nu aveam cum să aduc jigniri contributorilor, sponsorilor acestui spital, pentru că și eu, ca primar general, am o contribuție (…) în construirea acestui spital – așa cum se spune, din fonduri exclusiv private – contribuție despre care nu vorbește absolut nimeni, poate nu întâmplător. (…) Acest spital se construiește – și foarte bine că se construiește și voi sprijini cu tot ceea ce pot și personal, și că primar general – acest spital se construiește pe proprietatea Municipiului București, pe proprietatea Primăriei Capitalei, pe un teren valoros – în jur de un milion de euro. (…)uitați de contribuția majoră a Primăriei Capitalei, și anume prin punerea la dispoziție a acestui teren extrem de valoros”, a spus primarul general al Capitalei.

Ce a ocolit să spună primarul general a fost exact esențialul: de ce a ales să-și asume punctul de vedere din acea postare.

„Ce fel de om trebuie să fii să îți bați joc de implicarea oamenilor și de cauza copiilor bolnavi de cancer, în timp ce porți cruci și te declari credincios și în timp ce ai avut miliarde pe mână și nu ai făcut nimic? Cum e posibil? Și ce fel de oameni apreciază asta?”, scrie Oana Gheorghiu pe Facebook.

Oana Gheorghiu se întreabă retoric de ce-și bate Gabriela Firea joc de implicarea oamenilor. Și amintește că aceasta a avut miliarde pe mână și n-a făcut nimic. Ceea ce este adevărat. De când conduce Primăria Capitalei, Gabriela Firea a avut de cheltuit aproximativ patru miliarde și jumătate de euro.

Numai pe 2019, bugetul se duce spre un miliard și jumătate de euro. Dacă n-ai observat nimic notabil care să se fi făcut în București cu acești bani, n-ai de ce să te miri. Pentru că nu prea s-a făcut.

Dar Gabriela Firea se declară deranjată de faptul că niște oameni din afara aparatului își permit să strângă bani și să facă. O vorbă românească spune că „facerea de bine e….”. Continuarea poate o știi.

În situația de față, e vorba de facerea de spitale.

De fapt, după cum remarcă inițiatorii proiectului Dăruiește Viață, statul e supărat că acei bani nu au ajuns la buget. Acolo unde ar fi putut fi direcționați către clientela partidului. Și așa ajungem la un alt episod legat de construirea acestui spital, în care personaj principal este Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Sorina Pintea, acuzată de presiuni și intimidări

Carmen Uscatu, una dintre inițiatoarele proiectului Dăruiește Viață, susține că Gabriela Firea nu e singura din barca puterii care a avut comentarii deplasate la adresa inițiativei. Ea susține că ministrul Sănătății, Sorina Pintea, ar vrea ca donațiile obținute să treacă la stat, potrivit Universul.net.

Carmen Uscatu vorbește despre o întâlnire pe care ar fi avut-o cu ministrul Sănătății și în care aceasta din urmă ar fi trecut la amenințări. Voalate sau nu.

„Întâlnirea a avut loc vinerea trecută și doamna ministru a venit la această întâlnire să ne spună că noi ar fi trebuit să dăm acești bani la bugetul de stat și să fie organizate licitații publice. A nu se înțelege că noi n-am organizat licitații. Noi am organizat licitații pentru fiecare contract încheiat, respectiv pentru structura spitalului, apoi pentru instalațiile spitalului, a doua parte mare a acestui proiect”, susține Carmen Uscatu.

În replică, ministrul Sănătății a reacționat și a spus că nu a intimidat pe nimeni și că acuzațiile care i se aduc sunt false.

Ce e cert, însă, e că nu iese fum fără foc. Cineva, undeva la vârful puterii e deranjat de faptul că acest demers a venit din zona non-guvernamentală și că are toate șansele să fie dus la capăt cu succes.

Ce nu a reușit statul e pe cale să reușească mediul privat.

Statul se comportă precum gospodarul care nu numai că își dorește să moară capra vecinului. Își dorește să moară și vecinul. Eventual într-un spital de stat cu tehnologie și aparatură veche de zeci de ani.


Conținutul articolelor din secțiunea Opinii reprezintă strict opiniile autorilor textelor și nu reprezintă neapărat poziția oficială a PLAYTECH.ro.

Citește și: