Cum arată fotografiile realizate cu un obiectiv din Primul Război Mondial

Cum arată fotografiile realizate cu un obiectiv din Primul Război Mondial

Un fotograf a găsit un aparat foto de pe vremea Primului Război Mondial și a vrut să vadă ce fel de imagini poate produce obiectivul vechi de peste 100 de ani.

Mathieu Stern a descoperit o cameră foto de la Kodak numită Vest Pocket Camera, ce a fost produsă pentru prima dată în 1912. Adică acum mai bine de 100 de ani. Camera Kodak era portabilă, ceva mai mare decât un smartphone modern, și a devenit camera preferată a soldiaților din Primul Război Mondial.

De aceea, camera Kodak a fost poreclită „Solidier’s Kodak”. El a fost curios să vadă ce mai poate produce un obiect de pe o astfel de cameră și l-a desprins de pe corpul aparatului de fotografiat și a atașat obiectivul, vechi de mai bine de 100 de ani, pe o cameră mirrorless modernă.

Cum e să fotografiezi cu un obiectiv vechi de peste 100 de ani

Fotograful a mers în Viena și a filmat și fotografiat doar cu acest obiectiv, iar rezultatul este unul impresionant. „Am rămas uimit de de claritatea și de calitatea imaginii pe care am văzut-o pe ecran”, a spus Mathieu Stern.

După cum se poate vedea atât în video, cât și în imagini, obiectivul de 100 de ani s-a descurcat foarte bine, iar imaginile produse de acesta au un aspect cinematic.

Fotografiile realizate cu obiectivul Kodak au un aer vintage
Obiectivul Kodak scoate imagini foarte detaliate

Compania Eastman Kodak a fost fondată în urmă cu 130 de ani (4 septembrie 1888) de către George Eastman și Henry Strong. Compania a avut o poziție dominantă în piața foto o bună parte din existență. Totuși, compania a început să aibă probleme financiare la finalul anilor 1990, pe măsură ce lumea cumpăra tot mai puține camere cu film și se îndreptau către cele digitale. Astfel, în ianuarie 2012, compania a anunțat falimentul.

Compania nu s-a mișcat destul de repede către domeniul digital și asta a dus la falimentul companiei. Ironic, Kodak a creat primul aparat de fotografiat digital. Mai apoi, a avut o perioadă în care a încercat să se folosească de numele Kodak și să scoată smartphone-uri, cu accent pe fotografie, însă nici asta nu a mers. În prezent, compania nu mai produce echipament fotografic, ci doar film și oferă și alte servicii.

Citește și: