Focul etern din Azerbaijan: Ce trebuie să știi despre flăcările care ard de 4.000 de ani

Focul etern din Azerbaijan: Ce trebuie să știi despre flăcările care ard de 4.000 de ani

În Azerbaijan există, de 4.000 de ani, un foc despre care se spune că arde tot timpul, chiar dacă afară plouă, ninge sau bate vântul.

Yanar Dag este numele pe care îl poartă focul etern din Peninsula Absheron din Azerbaijan. Se află la 30 de minute de mers cu mașina de capitala țării, Baku. Acesta este rezultatul rezervelor bogate de petrol ale țării. Uneori, acel petrol ajunge la suprafață și provoacă focuri naturale. Yanar Dag a fascinat și speriat deopotrivă oamenii care au avut ocazia să ajungă în Azerbaijan să îl admire de-a lungul mileniilor. Însuși exploratorul venețian Marco Pollo a scris despre el în secolul 13, când a ajuns în Azerbaijan, dar nu a fost singurul. În timp, țara a primit porecla de „tărâm al focului”.

Asemenea focuri „eterne” erau cândva mult mai des întâlnite în Azerbaijan. Ele duceau însă la o reducere a presiunii gazului din subteran (lucru care amenința procesul comercial de extragere a gazelor naturale), așa că au fost stinse în mod forțat. Yanar Dag a rămas printre ultimele focuri nestinse de acolo și ar putea fi chiar cel mai impresionant.

Cândva, focurile acestea reprezentau un element important al religiei zoroastriene. Pentru zoroastrieni, focurile obișnuiau să reprezinte o conexiune între oameni și lumea supernaturală. Ei credeau că, prin foc, puteau câștiga cunoștințe spirituale și înțelepciune. Astăzi însă, cam toți oamenii care trec pe la Yanar Dag se duc acolo doar pentru a se bucura de spectacolul naturii.

Cea mai bună perioadă a anului pentru a te bucura de priveliștea focului etern este iarna însă. Atunci, fulgii de zăpadă care cad din cer se topesc înainte să apuce să atingă pământul. Ghidul turistic Aliyeva Rahila a subliniat: „Acest foc a ars 4.000 de ani și nu s-a oprit vreodată. Chiar și [când plouă, ninge sau bate vântul], el nu încetează din a arde”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: CNN
Etichete: