Focile care interpretează melodia din Star Wars îți arată că sunt mai talentate ca tine

Focile care interpretează melodia din Star Wars îți arată că sunt mai talentate ca tine

Focile sunt animale extrem de inteligente, dar probabil nu te-ai gândit că se pricep și la cântat celebra melodie din seria Star Wars.

Foarte puține animale sunt capabile să imite sunetele pe care le aud. De asemenea, multe specii au un set limitat de sunete pe care le pot emite. Totuși, cercetătorii au reușit să învețe niște foci să imite sunetele vocii unui om, dar și să cânte o melodie. Au ales pentru asta melodia din deschiderea filmelor Star Wars, dar și celebrul cântec pentru copii Twinkle Twinkle Little Star. Iar focile au reușit să le imite aproape perfect.

Aparent, totul este posibil datorită faptului că cel puțin o parte din anatomia focilor este foarte asemănătoare cu cea a oamenilor: este vorba despre corzile vocale. Astfel, oamenii de știință au ajuns la concluzia că această specie ar fi candidatul ideal pentru studierea învățării vocale în cazul mamiferelor. Totuși, vocalizele de care acestea sunt capabile sunt mai puțin variate decât în cazul oamenilor.

Studiul prin care focile au ajuns să cânte melodia din Star Wars

Pentru a ajunge la acest rezultat, cercetătorii au antrenat trei foci: Zola, Janice și Gandalf. Când scoteau sunetul potrivit, aceștia le dădeau o recompensă.

În sesiunile de antrenament, focile au fost întâi învățate să copieze secvențe de sunet la aceeași frecvență ca propriile sunete pe care le scot în mod obișnuit pentru a comnica. Focile folosesc gemete pentru a comunica între mamă și pui. Acesta a fost principalul motiv pentru care cercetătorii au fost încrezători că vor putea să le învețe pe acestea să reproducă melodia din Star Wars.

Studiul menționează că focile erau lăsate în pace dacă nu aveau chef de participare. Cercetarea sugerează că mamiferele non-umane au potențialul să învețe sunete fundamentale din limbajul uman. Cine știe, poate vor ajunge să le învețe să scoată și cuvinte.

Citește și:
Sursa: VICE