28 sept. 2019 | 13:44

Fobia ciudată pe care până și iPhone 11 o poate declanșa

ȘTIINȚĂ
Fobia ciudată pe care până și iPhone 11 o poate declanșa

iPhone 11 Pro și Nokia 9 înaintea lui au relevat o fobie ciudată. Probabil nu știai că există, dar afectează aproape 16% din populația lumii. Este vorba despre tripofobie – frica irațională de găuri.

Cum îți dai seama dacă suferi de tripofobie? Ei bine, dacă ți se întoarce stomacul pe dos atunci când privești o imagine care înfățișează multe găuri mici și dacă te ia și cu amețeală, atunci cu siguranță suferi de această fobie bizară.

Tripofobia reprezintă aversiunea puternică privitoare la imaginile neregulate cu găuri sau excrescențe. Termenul a apărut într-un forum online, în 2005, dar oamenii de știință, deși nu recunosc tripofobia ca o fobie reală, au spus că această aversiune există de mult mai mult timp. „Știm că această aversiune există dinainte de internet – deși internetul poate că a exacerbat-o”, a zis psihologul Arnold Wilkins, de la University of Essex.

Cu toate astea, studiile de până acum arată că până la 10% din oameni au parte de simptome precum anxietate, greață și senzația de furnicături sub piele când văd anumite imagini în care apar grupări neregulate de găuri sau excrescențe.

Fobia aceasta se declanșează mai repede la imagini cu animale

Pentru a testa cum anume reacționează oamenii atunci când văd o imagine care prezintă mai multe găuri mici, Wilkins împreună cu echipa sa, au comparat imaginile care declanșează tripofobia în oameni cu imagini în care apar animale veninoase.

Astfel, au descoperit  o distribuție similară a petelor, găurilor și contrastelor în cele două tipuri de imagini. Tocmai de aceea, au venit cu teoria că fobia ar putea să își aibă rădăcinile în aversiunea ancestrală a oamenilor față de creaturi otrăvitoare. „Eviți lucrurile care te-ar putea răni”, a explicat Wilkins.

Însă, potrivit unei alte teorii lansate de specialiștii de la Universitatea din Kent, tripofobia a apărut ca o reacție la factorii care ne aduc aminte de infestări cu paraziți, boli infecțioase și descompunere.