12 feb. 2019 | 19:33

Secretul Apple, „dezumanizant și terifiant”, de care nu știai până acum

ACTUALITATE
Secretul Apple, „dezumanizant și terifiant”, de care nu știai până acum

La mai puțin de zece kilometri față de cel mai nou și strălucitor sediu Apple din Sillicon Valley se află o clădire dedicată celor care lucrează la Apple Maps.

În interiorul acestei clădiri, condițiile nu sunt cele mai fericite. De fapt, sunt atât de rele, încât mulți dintre cei de acolo demisionează sau sunt concediați înainte să le expire contractele. Aceștia numesc zona asta „sit negru”, ea fiind ținută separat de restul clădirilor pline de farmec ale gigantului tehnologic, după cum arată Bloomberg. „Să fii monitorizat în felul acesta este super dezumanizant și terifiant”, a zis un fost angajat.

Mai mulți foști angajați au discutat cu Bloomberg, cu condiția de a rămâne anonimi. Mulți dintre ei au fost angajați prin intermediul unor agenții din afară, precum Apex Systems, care se ocupă de operațiunile de zi cu zi de la facilitate.

Aceștia au povestit că, pentru a putea chema un taxi să ajungă acasă, erau nevoiți să iasă din facilitate prin ușa din spate și să meargă câteva sute de metri mai departe.

Angajații de acolo trebuiau să se ocupe cu corectarea sistemelor Apple Maps – adică să se asigure că drumurile sunt mapate în mod corect și să gestioneze plângerile cu privire la greșelile din aplicație.

Problema venea de la manageri, care impuneau politici draconice asupra acestora, interzicându-le să aibă discuții cu angajații full time Apple. „Ni s-a spus destul de clar că eram angajați [dispensabili] și că ne-ar putea da afară oricând”, a mai spus unul dintre acești oameni.

Majoritatea angajaților erau proaspăt absolvenți de facultate, entuziasmați de o carieră promițătoare la Apple. Doar că erau dați afară rapid, pe motiv că nu erau suficient de productivi. Alții preferau să demisioneze de bunăvoie. „Era o cultură a fricii”, a mai zis un angajat.

După cum arată Bloomberg, toți foștii angajați au spus că viețile lor s-au îmbunătățit odată ce au lăsat acel job în urmă.