De ce Uber și Taxify sunt date în judecată de taximetriștii din București

De ce Uber și Taxify sunt date în judecată de taximetriștii din București

Mai multe firme de taximetrie din București au dat în judecată serviciile de ride-sharing Uber și Taxify pentru concurență neloială, iar taximetriștrii ar putea câștiga.

Mai multe firme de taximetrie și o asociație din București cheamă în instanță Uber și Taxify pentru concurență neloailă. Acțiunea este similară cu ceea ce au făcut taximetriștii din Cluj-Napoca împotriva Uber și atunci ei au avut câștig de cauză.

Printre firmele de taximetrie se enumeră Iulian Taxi SRL, Bozuco Impex SRL și Taxi Next Level, asociație cu peste 50 de membri. Cei de la asociație au declarat că șoferii celor două companii de ridesharing nu au case de marcat, nu trebuie sî reînnoiască ITP-ul la șase luni, nu au nevoie de analize medicale și evaluare psihologică periodică, nu au autorizație de transport în regim taxi și nici autorizare anuală la RAR.

„Este dovedit la nivel mondial că în orașe unde Uber operează, poluarea și aglomerația sunt mult mai ridicate din cauza autovehiculelor care, în așteptare de comenzi, se plimbă prin întreg perimetrul central”, au declarat reprezentanții Taxi Next Level.

Uber a pierdut în primă instanță în litigiul cu taximetriștii din Cluj-Napoca. Atunci magistrații au hotărât că Uber reprezintă o concurență neloială pe piața transporturilor publice de persoane.

Totuși, decizia nu este definitivă și poate fi atacată la instanța superioară.

Uber a fost înființată în 2009 în Statele Unite ale Americii, ca o companie de transport în sistem ride-sharing. Din februarie 2015, Uber este prezent și în România, în București și, din 2016 și la Cluj-Napoca, Brașov și Timișoara. În 2017, Uber România a avut afaceri de 6,9 milioane lei și un profit net de 453.554 de lei.

Pe de altă parte, startup-ul estonian Taxify a intrat în România în 2016, prima dată în București, apoi în iunie 2018 în Cluj-Napoca și în octombrie 2018 în Timișoara. Ce vrea Taxify de la România îți spune Markus Villig, fondatorul Taxify, în acest interviu video acordat PLAYTECH.

Sursa: Profit.ro