Cum se folosește Rusia de Facebook ca să se bage în alegerile din Ucraina

Cum se folosește Rusia de Facebook ca să se bage în alegerile din Ucraina

Autoritățile ucrainene au anunțat că au descoperit planuri ale Rusiei de a folosi Facebook pentru a manipula voturile în cadrul alegerilor prezidențiale.

În Ucraina, alegerile prezidențiale urmează să aibă loc duminică, 31 martie.

În cazul amestecului în alegerile prezidențiale din SUA din 2016, planul s-a concentrat pe pagini false de Facebook create de către ruși. Operațiunea din Ucraina era puțin altfel. Rușii au plătit cetățeni ucraineni pentru a primi acces la paginile personale ale acestora.

Informația vine dintr-o confesiune video a unui agent rus. Acesta a recunoscut că superiorii săi i-au ordonat să găsească cetățeni ai Ucrainei dornici să-și vândă conturile de Facebook sau măcar să le închirieze, temporar. Scopul era ca rușii să folosească conturile pentru a posta reclame politice sau articole false.

Aparent, tacticile rusești au evoluat în ultimii trei ani. Ucraina a reprezentat mereu un teren pe care Rusia și-a putut testa tacticile. A fost cobaiul Rusiei înaintea operațiunilor prin care s-a amestecat, cu ajutorul Facebook, în alegerile din SUA, Franța și alte țări.

Ce face Facebook în această privință

În ianuarie 2019, Facebook a șters aproape 150 de conturi false care păreau să aibă legătură cu această campanie de dezinformare a Rusiei. Mai târziu, compania a anunțat un alt efort de combatere a încercărilor Rusiei. Au închis atunci aproape 2.000 de pagini, grupuri și conturi de origine rusească. Unele chiar conțineau postări care dezinformau în legătură cu Ucraina.

La jumătatea lui martie, Facebook a anunțat un nou instrument menit să crească transparența în ceea ce privește advertising-ul politic. Aceasta se referea la atribuirea semnului albastru alături de numele paginii sau contului. Asta asigură utilizatorii că este cel veridic.

Totuși, oficialii Ucrainei consideră că Facebook nu a făcut chiar tot ce îi stătea în putință. ”Știau despre alegerile din Ucraina din această primăvară de ani buni. Nu există niciun motiv pentru care lucrurile ar trebui să se întâmple în ultima clipă”, a declarat Nina Jankowicz, membru al Wilson Center’s Kennan Institute, care se ocupă cu dezinformarea rusească.

Unul dintre candidați, Volodymyr Zelensky, susține că paginile sale de Facebook și Instagram nu au fost confirmate ca fiind reale de către Facebook.

Cum folosește Rusia Facebook contra Ucrainei

Aparent, Facebook nu poate face prea multe pentru a proteja complet alegerile ucrainene de amestecul rusesc. Rusia controlează Ucraina atât din punct de vedere digital, cât și fizic. Aceasta controlează două regiuni separatiste din estul țării.

În ultimii ani, atacuri cibernetice care par să origineze din Rusia au reușit să închidă fabrici și să cauzeze probleme infrastructurii de transport.

La ultimele alegeri prezidențiale din Ucraina, în 2014, hackerii au reușit să pătrundă în serverele comisiei pentru alegeri. Au programat site-ul să publice rezultate false ale poll-urilor. Oficialitățile ucrainene au reușit să evite problema în ultimul minut. Totuși, televiziunile din Rusia au arătat cifrele pe care le-au vrut.

Liderii de la Kremlin au negat implicarea în eforturile de manipulare a alegerilor din Ucraina. Totuși, au menționat că nu au abilitatea de a preveni acțiunile rușilor patrioți.

Citește și:
Sursa: NY Times