Engleza s-ar putea să nu mai fie cea mai populară limbă de pe glob

Engleza s-ar putea să nu mai fie cea mai populară limbă de pe glob

Astăzi, engleza este cea mai vorbită limbă din toată lumea. Cu toate astea, lingvistul Gaston Dorren crede că nu va mai rămâne așa pentru mult timp.

Dorren a explicat într-un interviu cu news.com.au că zilele în care engleza este considerată limbă globală sunt numărate. Deci ce limbă îi va lua locul, în acest caz? Surprinzător, niciuna, conform lui Dorren. El a zis că nu mandarina sau vreo altă limbă va detrona engleza, ci tehnologia.

În seria „The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy”, autorul de science fiction Douglas Adams descrie un dispozitiv numit peștele Babilonului. Acest mic dispozitiv poate fi introdus în urechea unui om și să traducă orice limbă. Acum, cercetătorii sunt mai aproape de a aduce la realitate această tehnologie.

Dorren a vorbit despre un posibil cip al Babilonului. Dacă acesta ar fi implementat, oamenii care nu vin din țări vorbitoare de limba engleză probabil nu ar mai fi atât de motivați să învețe o limbă străină, oricare ar fi aceasta. „[Învățarea de limbi străine] va mai fi de valoare pentru tot soiul de motive culturale și psihologice, dar majoritatea [oamenilor] nu se va obosi”, a zis Dorren.

Cumva, nu e chiar greu să îl crezi pe Dorren, dacă iei în calcul toate tehnologiile existente. Google a lansat deja Interpreter Mode, opțiunea prin care Google Assistant poate traduce în jur de 27 de limbi străine în timp real. În plus, și alte companii au dezvăluit proiecte asemănătoare – cum sunt aceste căști care traduc diverse limbi în timp real, direct în urechea ascultătorului.

În pofida predicțiilor lui Dorren, probabil că vom mai avea nevoie de traducători și profesori lingviști pentru o perioadă lungă de timp. Însuși Dorren a spus că dezvoltarea cipului Babilonului va dura cu mult mai mult decât ar putea crede oamenii, întrucât limbile pământului sunt extreem de complexe.

Citește și:
Sursa: Futurism
Etichete: