31 mai 2018 | 14:01

Google Assistant a învățat să tragă cu arma, iar AI nu va mai fi la fel

ACTUALITATE
Google Assistant a învățat să tragă cu arma, iar AI nu va mai fi la fel

Google Assistant este unul dintre cei mai avansați asistenți virtuali la această oră, dar nu te-ai fi așteptat să învețe să tragă la țintă.

Numărul boxelor inteligente a explodat în ultimul an. Asistenții virtuali sunt mai abili ca niciodată pe mobile, iar inteligența artificială a început să aibă un rol din ce în ce mai important în viața noastră. Cu toate acestea, în privința abilităților cu potențial dezastruos al acestor instrumente, abia începem să ne dăm seama de riscuri.

Pentru a ilustra un concept interesant și pentru a da startul unei conversații, astistul Alexander Reben a profitat de Google Assistant pentru a trage cu un pistol. În mod evident, efortul din spatele acestui proiect a implicat un pic de programare și cunoștințe de inginerie mecanică, dar rezultatul este spectaculos. Din fericire, victima acestui gest agresiv a fost un măr, nu o persoană.

Clipul de doar 30 de secunde ce poate fi vizionat mai jos este intitulat Google Shoots. În el, îl auzim pe Reben cum poartă un dialog cu asistentul virtual pe care mulți dintre noi îl au pe telefon. ”Ok Google, activează arma.” După aproximativ o secundă, se aude un piuit, pistolul trage, iar Google răspunde. ”Desigur, pornesc arma”.

Per ansamblu, din perspectivă mecanică și inginerească, acesta nu este cel mai complex proiect în care a fost utilizat un asistent virtual. Partea îngrijorătoare ține mai mult de riscul potențial expus de Alexander Reben prin demonstrația sa.

Pe cine consideri vinovat în momentul în care un asistent virtual trage un glonț? Tentația mare este să afirmi că persoana care a dat comanda este de vină. Dacă nu ai fi auzit-o însă sau s-ar fi aflat la câțiva kilometri distanță și efectua întregul proces printr-o teleconferință, responsabilul ar fi fost mult mai greu de identificat. Una peste alta, un astfel de clip ne arată că ar trebui să existe o limită pentru abilitățile asistenților virtuali, dar s-ar putea deja să fie prea târziu pentru impunerea de restricții.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele