Poate singurul tip de energie care ne-ar putea salva de la un dezastru climatic

Poate singurul tip de energie care ne-ar putea salva de la un dezastru climatic
Bianca Prangate
Bianca Prangate
16:32 19.01.2019

Schimbarea climatică este o problemă care plutește din ce în ce mai amenințător asupra noastră, iar noi trebuie să regândim sursele de energie pe care le folosim.

Omul de știință Joshua S. Goldstein și inginerul Staffan A. Qvist au publicat un eseu în care explică de ce nu ne putem baza doar pe energia solară și cea eoliană pentru a limita poluarea. Chiar dacă fiecare țară ar implementa sursele de energie regenerabilă la fel de rapid ca Germania, am ajunge abia la o cincime din ținta globală a energiei curate. Astfel, ar fi nevoie de 150 de ani pentru a decarboniza planeta, iar unii oameni de știință cred că mai avem doar trei decenii la dispoziție până la atingerea unui punct critic în privința încălzirii globale.

Cei doi cercetători cred, în schimb, că soluția implică energia nucleară. Ei au subliniat că atât energia solară, cât și cea eoliană, nu reprezintă surse consistente de energie. În plus, acestea necesită porțiuni mari de teren pentru a putea fi puse în aplicare. „Ceea ce are nevoie lumea este o sursă de electricitate fără carbon, care poate fi crescută la o scară masivă foarte rapid și să ofere electricitate fiabil la timp, indiferent de condițiile meteo – totul fără să extindă suprafața totală devotată generării de electricitate”, au subliniat Goldstein și Qvist. „Energia nucleară îndeplinește toate acele condiții”.

Problema este că, atunci când aud de energie nucleară, oamenii se gândesc imediat la dezastre de tipul celui de la Cernobîl și la deșeuri radioactive. Doar că accidentele de tipul celui de la Cernobîl sunt extrem de rare, iar cantitatea de deșeuri rezultată este mult mai mică decât cea din urma arderii combustibililor fosili.

Cei doi cercetători sunt convinși că trebuie să eliminăm eticheta negativă pe care am lipit-o energiei nucleare și să o încorporăm pe aceasta din urmă în cadrul eforturilor de a evita o catastrofă climatică.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI