06 oct. 2019 | 10:30

Efectele pe care le are asupra organismului tău o noapte nedormită

ȘTIINȚĂ
Efectele pe care le are asupra organismului tău o noapte nedormită

Probabil ai observat și tu că după o noapte pierdută te recuperezi extrem de greu. Și totuși, dacă ne gândim că este vorba despre o singură noapte nu putem să nu ne întrebăm: de ce?

Pentru a afla răspunsul la această întrebare, o echipă de cercetători a realizat un studiu la care au participat 21 de tineri. În cadrul studiului, participanții au fost supuși unor serii de RMN de difuzie, care indică difuzia apei din organism și, astfel, sănătatea sistemului nervos.

Important de menționat ar fi faptul că voluntarii nu au dormit timp de 23 de ore și nu au avut voie să consume alcool, cofeina sau nicotină. De asemenea, înainte de scanare, nu au avut voie să mănânce nimic. Așa cum era de așteptat, rezultatele nu au fost cele mai bune.

Ce efecte are o noapte pierdută asupra organismului tău

Ei bine, potrivit rezultatelor obținute de cercetători în urma studiului, atunci când pierzi o noapte de somn se produc schimbări semnificative la la nivelul materiei albe din creier. Cu alte cuvinte, cercetătorii au identificat o degenerare a conectivității dintre rețelele din interior creierului. În mod practic, ai experimentat fenomenul când ai încercat să-ți aduni gândurile și să-ți aduci aminte ce ai făcut după o noapte nedormită.

Mai rău, specialiștii susțin că efectele negative ale unei seri nedormite ar putea fi reglate după câteva seri de somn normal, însă nu există dovezi concrete în acest sens.

Însă, având în vedere că studiu a fost realizat pe un eșantion destul de mic, oamenii de știință spun că ar trebui să luăm rezultatele ca pe un bob de sare. Pentru a confirma rezultatele studiului de mai sus, e nevoie de o altă cercetare mai amplă care să implice analize mult mai detaliate.