Efectele izolării asupra oamenilor sunt mai rele decât ai crede

Efectele izolării asupra oamenilor sunt mai rele decât ai crede

Ai sta vreme de 30 de zile închis într-o cameră întunecată, fără a avea parte de vreo interacțiune socială, dacă ai primi 100.000 de dolari?

Poate că suma tentantă te-ar face să spui da, dar gândește-te de două ori. În noiembrie 2018, un jucător profesionist de poker din Statele Unite ale Americii, Rich Alati, a pariat pe 100.000 de dolari că poate supraviețui 30 de zile singur, în întuneric. Astfel, el a stat într-o cameră complet întunecată, echipat doar cu un pat, frigider și o baie. Chiar și așa, nu a rezistat toată perioada. După 20 de zile, el a negociat să iasă pentru suma de 62.400 de dolari.

Izolarea socială extremă poate avea efecte nefaste asupra minții și trupului uman. Alati a fost și el prada acestor efecte negative, printre care s-au numărat schimbări ale programului de somn și halucinații. De ce este însă atât de rea izolarea socială pentru oameni?

Motivul principal este că oamenii sunt animale sociale, cărora le vine dificil să trăiască fără interacțiuni sociale. Oamenii care lucrează în medii izolate – precum cercetătorii din Antarctica – spun că singurătatea este partea cea mai dificilă a locului lor de muncă. Un caz concret îl constituie aventurierul israelian Yossi Ghinsberg, care a supraviețuit săptămâni întregi în Amazon. El a zis că singurătatea l-a măcinat atât de tare încât s-a văzut nevoit să își creeze prieteni imaginari pentru a-i ține companie.

Singurătatea ne afectează atât sănătatea psihică, cât și cea fizică. Oamenii izolați din punct de vedere social au dificultăți mai mari în a se descurca cu situații stresante. Mai mult, ei au șanse mai mari să se simtă depresivi și să proceseze informațiile. Și ca și cum toate astea nu ar fi de ajuns, ei sunt mai susceptibili în fața bolilor.

Deși efectele izolării sociale sunt cumplite, ele sunt reversibile. Tot ceea ce este nevoie este expunerea la lumina naturală și instaurarea unui program corect de somn – deși este nevoie de mai multe săptămâni sau luni pentru a avea efect.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI