Cele mai impresionante imagini cu luminile de Crăciun, văzute din spațiu

Cele mai impresionante imagini cu luminile de Crăciun, văzute din spațiu
Sursa foto: NASA

Luminile și decorațiunile nu lipsesc niciodată, în perioada sărbătorilor, iar NASA îți arată acum cât de tare strălucește Pământul și datorită acestora.

În ultimii aproape 25 de ani, sateliții agenției spațiale americane au servit drept instrumente de cercetare pentru a înțelege mai bine cum funcționează lumea în care trăim. Iar pentru asta au și capturat imagini cu planeta noastră.

De-a lungul timpului, toți am văzut imagini din spațiu pe timpul nopții. De multe ori, acestea sunt mai impresionante decât acelea surprinse pe timpul zilei, datorită cantității uriașe de lumini care există. Astfel, se pot distinge ușor orașele bine luminate de forma distinctă a unui râu.

Acum, NASA a publicat o carte de 200 de pagini, Earth at Night, pe care o poți accesa aici. Îți arată cele mai impresionante imagini pe care sateliții săi le-au surprins pe timpul nopții. Cu siguranță nu ți se va părea nimic surprinzător, însă în perioada sărbătorilor, luminile devin mai puternice și mai strălucitoare.

Cercetătorii au analizat pattern-urile luminilor din 70 de orașe din Statele Unite. Au ajuns la concluzia că zonele urbane centrale sunt cu 20% – 30% mai strălucitoare în luna decembrie. Cu siguranță, acesta este și cazul altor orașe mari din alte țări, cum ar fi București, care e plin de luminițe în perioada aceasta.

NASA: 25 de ani de imagini cu luminile de pe Pământ văzute noaptea din spațiu

Cartea îți arată câte surse de lumină există, de fapt, pe Pământ: de la incendii, vulcani și aurore boreale, până la luminile create de om, precum cele din orașe. Luminile de Crăciun au primit o secțiune separată, ceea ce arată cât de popular a devenit trendul în ultimii ani și cât de mult influențează felul în care planeta noastră este văzută din spațiu.

„Aceste imagini pictează o imagine extinsă și revelatoare, arătând modul în care oamenii au iluminat și au modelat planeta în moduri profunde, încă de la inventarea becului acum 140 de ani”, explică NASA în noua publicație.

Cel mai luminos loc de pe Pământ este orașul Las Vegas din Statele Unite, asta datorită concentrației de lumini din hotelurile și cazinourile de pe suprafața sa.

Citește și: