Dumnezeul Wikipedia: omul căruia trebuie să-i mulțumești pentru ce afli

Dumnezeul Wikipedia: omul căruia trebuie să-i mulțumești pentru ce afli
Teodora Tudosie
Teodora Tudosie
12:13 29.01.2019

Dacă ai folosit vreodată Wikipedia (și sigur ai făcut-o, dacă nu ai trăit sub o piatră în ultimii 18 ani) cel mai probabil ai dat peste articolele lui Steven Pruitt, fără să-ți dai seama.

Steven Pruitt este cel mai important editor al Wikipedia. Americanul a contribuit la o treime din cele peste 5,7 milioane de articole de pe enciclopedia online. A editat aproape trei milioane de articole și a scris aproximativ 35.000 de articole originale.

Activitatea lui Steven a început la trei ani de la lansarea site-ului, cu numele de utilizator Ser Amantio Di Nicolao, care este în același timp și personajul său preferat de operă. Pruitt ia informații din cărți, ziare, surse online și chiar din propriile călătorii și le transformă în articole Wikipedia, pentru a fi la îndemâna oricui. Acum este unul dintre cei aproximativ 500 de administratori Wikipedia care are puterea de a bana utilizatori și șterge pagini.

Pe Steven îl găsim și în top 25 al cei mai influenți oameni din 2017 de pe internet, conform revistei Time.

Acesta petrece mai mult de trei ore pentru a documenta, edita și scrie articole. „Nu obții cifre ca ale mele fără să fii un pic obsesiv”, a explicat el într-un interviu recent. Chiar și job-ul său din cadrul Serviciului Vamal și de Protecție a Frontierei din SUA implică documentare.

El folosește AutoWikiBrowser, un instrument care îi permite să facă modificări cu o singură comandă mai multor intrări pe Wikipedia. Acest instrument semi-automatizat l-a ajutat să atingă numărul impresionant de contribuții.

Pruitt face eforturi și pentru a aborda problema dezechilibrului de gen de pe site. Pe Wikipedia, anumite cuvinte sau nume pot apărea colorate cu albastru, ceea ce indică existența deja a unui articol Wikipedia, sau colorate cu roșu, semn că un articol ar trebui să fie scris despre subiect. Pentru american, un link roșu e o invitație la adăugarea de informații.

Ca să corecteze dezechilibrul de gen al site-ului, Steven a început proiectul „Women in Red”, care presupune adăugarea de articole despre femeile cu diverse reușite.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: CBS
Etichete: