Ce trebuie să știi despre controversa dinozaurului vândut pe eBay

Ce trebuie să știi despre controversa dinozaurului vândut pe eBay

Scheletul parțial al unui pui de Tyrannosaurus rex a fost pus în vânzare pe eBay pentru un preț de 3 milioane de dolari, iar acest lucru a stârnit controverse.

Vânzătorul, Alan Detrich, este sigur că specimenul va ajunge, cel mai probabil, într-un muzeu. Detrich a spus că dacă vreun milionar sau miliardar se decide să cumpere scheletul – care are 4 milioane de ani, acesta va ajunge să îl ofere cadou unui muzeu, din pricina taxelor. Într-un asemenea caz, „toată lumea va fi fericită pentru că [T. rex-ul] se află într-un muzeu, iar miliardarul a fost bătut blând pe spate și a călărit pe spatele unui dinozaur către apus”.

Detrich a postat anunțul pe eBay pe 26 februarie – și de atunci, comunitatea paleontologilor s-a răzvrătit. Problema nu a fost una legală – din contră, Detrich are tot dreptul să dețină dinozaurul, din moment ce fratele său, Bob Detrich, l-a găsit pe proprietatea lui. Problema a fost alta: dacă o persoană fizică deține scheletul unui dinozaur, aceasta nu are nicio obligație să îl împartă cu cercetătorii care ar vrea poate să îl studieze.

Totuși, Detrich nu a fost tocmai egoist cu fosilele găsite. În primă fază, el le-a dus la un paleontolog – Peter Larson, mai exact, care este președinte la Black Hills Institute of Geological Research din South Dakota. După ce acesta a stabilit cui au aparținut oasele, Detrich a luat fosilele înapoi acasă, unde le-a curățat și le-a împrumutat Muzeului Istoriei Naturii de la University of Kansas, în onoarea mentorului său, Larry Martin, care este paleontolog la acel muzeu.

„În onoarea lui Harry, m-am gândit că ar fi un lucru bun să împrumut [scheletul] muzeului”, a povestit Detrich. „Îl puteau studia, puteau arăta specimenul la mii de oameni și au făcut asta”.

După doi ani în care scheletul dinozaurului a stat la muzeu, Detrich a simțit că și-a făcut datoria de a fi generos, așa că a postat un anunț de vânzare a dinozaurului pe eBay, la prețul de 2,95 de milioane de dolari.

Citește și:
Sursa: Live Science