Cum arată cel mai mare Tyrannosaurus rex găsit vreodată

Cum arată cel mai mare Tyrannosaurus rex găsit vreodată

Paleontologii au descoperit cea mai mare fosilă de Tyrannosaurus rex de până acum, care ne arată cât de mare era dinozaurul care ne-a terifiat pe toți în filmele Jurassic Park.

Fosila a fost denumită Scotty, după cum arată studiul publicat în The Anatomical Record. Acum 66 de milioane de ani, Scotty a aparținut unui Tyrannosaurus rex lung de 12,8 metri. Cercetătorii au analizat oasele care au aparținut picioarelor și au descoperit că greutatea animalului a fost undeva la 9,7 tone. Așadar, Scotty face parte din ceea ce ar putea să fi fost cel mai mare dinozaur carnivor.

„Acesta este [rexul recșilor]”, a explicat autorul principal al studiului, Scott Persons, care este cercetător post-doctoral la Departamentul de Științe Biologice din University of Alberta. „Este o variabilitate considerabilă de mărimi între [dinozaurii] Tyrannosaurus. Unii erau mai supli decât alții, iar alții erau mai robuști. Scotty îi exemplifică pe cei robuști. Luând măsurători atente ale picioarelor, șoldurilor și umerilor săi, Scotty s-a dovedit a fi puțin mai gras decât alte specimene de T. rex„.

Fosila Scotty a fost dezgropată în 1991, dar pe atunci era blocată într-o rocă rezistentă. În noaptea în care a fost descoperită, arheologii au băut scotch și au hotărât să boteze resturile dinozaurului Scotty. A durat mai mult de un deceniu ca arheologii să scape însă de rocă, să asambleze fosila și să o studieze. „Scotty este cel mai bătrân T. rex cunoscut”, a zis Persons. „Prin asta mă refer că ar fi avut cele mai multe lumânări pe ultimul său tort aniversar. Îți poți face o idee despre cât de bătrân este un dinozaur prin tăierea oaselor sale și studierea tiparelor de creștere”.

Cercetătorii au descoperit că dinozaurul ar fi avut o infecție la falcă, coaste rupte și o mușcătură pe coadă de la un alt T. rex. „După standardele Tyrannosaurus, a avut o viață neobișnuit de lungă”, a spus Persons. „Și a fost una violentă”.

Pe Scotty îl vei putea admira în toată splendoarea în cadrul Muzeului Roial Saskatchewan, din Regina, Saskatchewan, Canada, începând cu luna mai.

Sursa: CNN