Cum arată cel mai mare Tyrannosaurus rex găsit vreodată

Cum arată cel mai mare Tyrannosaurus rex găsit vreodată
14:35 27.03.2019

Paleontologii au descoperit cea mai mare fosilă de Tyrannosaurus rex de până acum, care ne arată cât de mare era dinozaurul care ne-a terifiat pe toți în filmele Jurassic Park.

Fosila a fost denumită Scotty, după cum arată studiul publicat în The Anatomical Record. Acum 66 de milioane de ani, Scotty a aparținut unui Tyrannosaurus rex lung de 12,8 metri. Cercetătorii au analizat oasele care au aparținut picioarelor și au descoperit că greutatea animalului a fost undeva la 9,7 tone. Așadar, Scotty face parte din ceea ce ar putea să fi fost cel mai mare dinozaur carnivor.

„Acesta este [rexul recșilor]”, a explicat autorul principal al studiului, Scott Persons, care este cercetător post-doctoral la Departamentul de Științe Biologice din University of Alberta. „Este o variabilitate considerabilă de mărimi între [dinozaurii] Tyrannosaurus. Unii erau mai supli decât alții, iar alții erau mai robuști. Scotty îi exemplifică pe cei robuști. Luând măsurători atente ale picioarelor, șoldurilor și umerilor săi, Scotty s-a dovedit a fi puțin mai gras decât alte specimene de T. rex„.

Fosila Scotty a fost dezgropată în 1991, dar pe atunci era blocată într-o rocă rezistentă. În noaptea în care a fost descoperită, arheologii au băut scotch și au hotărât să boteze resturile dinozaurului Scotty. A durat mai mult de un deceniu ca arheologii să scape însă de rocă, să asambleze fosila și să o studieze. „Scotty este cel mai bătrân T. rex cunoscut”, a zis Persons. „Prin asta mă refer că ar fi avut cele mai multe lumânări pe ultimul său tort aniversar. Îți poți face o idee despre cât de bătrân este un dinozaur prin tăierea oaselor sale și studierea tiparelor de creștere”.

Cercetătorii au descoperit că dinozaurul ar fi avut o infecție la falcă, coaste rupte și o mușcătură pe coadă de la un alt T. rex. „După standardele Tyrannosaurus, a avut o viață neobișnuit de lungă”, a spus Persons. „Și a fost una violentă”.

Pe Scotty îl vei putea admira în toată splendoarea în cadrul Muzeului Roial Saskatchewan, din Regina, Saskatchewan, Canada, începând cu luna mai.

Sursa: CNN