De ce e Greta Thunberg personalitatea anului. Cel puțin pentru Time

De ce e Greta Thunberg personalitatea anului. Cel puțin pentru Time

Greta Thunberg, activistă de mediu, a fost desemnată personalitatea anului de către prestigioasa revistă Time. Adolescentei în vârstă de 16 din Suedia i s-a recunoscut, astfel, lupta dusă împotriva celor pun în pericol mediul înconjurător.

Greta Thunberg a devenit viral pe internet după discursul ținut la un summit ONU dedicat schimbărilor climatice, care a avut loc în luna septembrie. Adolescenta în vârstă de 16 ani, activistă pentru mediu, a susținut un discurs plin de patos în care le-a cerut liderilor lumii să aibă grijă de planetă.

Discursul său a fost apreciat de cei care-i împărtășesc părerile, dar a și fost criticat pentru modul extrem de teatral în care și-a spus părerea. “How dare you?! (trad.: Cum îndrăzniți?!)” , i-a certat ea, cu lacrimi în ochi, pe liderii lumii. Acum, Time a considerat că ea trebuie desemnată personalitatea anului.

Și, după cum circulă unele glume de pe internet, ar fi bine ca revista să nu fie livrată în pungă de plastic.

Cum și-a justificat Time alegerea activistei Greta Thunberg

Greta Thunberg persoana anului Time

Odată cu apariția pe coperta Time, la categoria „personalitatea anului”, Greta Thunberg devine cea mai tânără persoana de la această categorie, de când Time a pornit această rubrică, în 1927. De când a chiulit de la școală pentru a protesta împotriva Parlamentului din Suedia, adolescenta a devenit vocea care critică modul în care oamenii accelerează schimbările climatice.

Mișcarea pornită de ea – #FridaysForFuture – a avut ecou în intreaga lume și a inspirat oameni de pe toată planeta.  Anul acesta, a fost nominalizată și pentru premiul Nobel pentru pace.

Cei de la Time și-au motivat și decizia.

„A devenit cea mai puternică voce în cazul celei mai presante probleme a planetei, a venit practic de nicăieri și a pornit o mișcare globală”, spune redactorul-șef al Time, Edward Felsenthal.

Time a făcut o tradiție din a aloca coperta de final de an unei persoane care a influențat ceva prin cele spuse sau făcute. Anul trecut, coperta a fost dedicată unor jurnaliști uciși sau întemnițați pentru munca lor.

Mai în glumă, mai în serios, presa americană notează și cine ar putea fi extrem de supărat pentru alegerea făcută de Time. E vorba de nimeni altul decât președintele american Donald Trump, cel cu care Greta Thunberg a reușit să intre în conflict după discursul său de la ONU.

Mai mult, Trump are o tradiție în a critica Time pentru alegerile făcute la categoria „personalitatea anului”. Mai ales când nu e el cel ales.

Citește și: