30 sept. 2019 | 09:12

De ce culoarea pielii oamenilor e diferită, deși evoluția a fost la fel

ȘTIINȚĂ
De ce culoarea pielii oamenilor e diferită, deși evoluția a fost la fel

Te-ai întrebat vreodată de ce oamenii au culori diferite de piele, deși avem cu toții același strămoș? Se pare că totul ține de poziționarea noastră față de Ecuator.

Probabil că ai observat că oamenii care locuiesc mai aproape de Ecuator au pielea mai închisă la culoare. Asta pentru că pielea acestora are nevoie de mai multă melanină pentru a face față razelor ultraviolete provenite de la Soare. În schimb, cei care trăiesc mai departe de Ecuator au pielea mai albă datorită faptului că razele UV nu sunt atât de periculoase.

De ce avem culori diferite ale pielii

Culoarea pielii este influențată de două lucruri esențiale: acidul folic, cu rol important în producerea de globule roșii și vitamina D, importantă pentru sănătatea oaselor. La rândul lor, acestea sunt influențate de razele ultraviolete, care distrug acidul folic și stimulează producerea vitaminei D, după ce pielea este expusă la aceste raze.

Altfel spus, indiferent de puterea razelor UV care este dictată, în special, de poziția geografică, cantitatea care reușește să pătrundă în piele depinde de nivelul de pigmentare a pielii. Drept urmare, fără un echilibru al nuanțelor de piele, problemele de sănătate ar fi la ordinea zilei.

Cum s-a schimbat culoarea pielii de-a lungul evoluției umane

Inițial, adică acum șapte milioane de ani, culoarea pielii strămoșilor noștri nu era vizibilă, asta pentru că tot corpul acestora era acoperit cu păr. Se presupune, totuși, că aveau o piele deschisă la culoare, asemănătoare cu cea a primatelor, care au astăzi, sub blană, o piele palidă.

Însă, pe parcursul procesului de evoluție, oamenii au scăpat de cantitatea enormă de păr de pe corp, iar atunci pielea acestora a început să fie expusă în mod direct la razele UV. Astfel, în mod inevitabil, pielea oamenilor care se aflau mai aproape de Ecuator a început să se închidă la culoare pentru a-i proteja de razele UV.