28 mai 2018 | 15:00

De la Einstein la Confucius, mari oameni ai istoriei și misogini cronici

ACTUALITATE
De la Einstein la Confucius, mari oameni ai istoriei și misogini cronici

Până și cei mai inteligenți exponenți ai omenirii pot fi niște misogini plini de prejudecăți care, cel puțin astăzi, ar fi arătate cu degetul.

În lista de mai jos se regăsesc filozofi, oameni de știință și scriitori care aveau păreri destul de controversate în privința femeilor.

Aristotel credea că femeile trebuie să fie sclavi

Aristotel a fost un filozof și om de ștință din Grecia Antică. A scris despre subiecte precum metafiziză, poezieși politică.

În ciuda contribuțiilor pe care le-a adus umanității, Aristotel nu avea păreri prea bune în privința femeilor. El spunea că „o soție bună trebuie să fie obedientă precum un sclav” și că „femeia este femeie prin virtutea unei anumite lipse de calități – un defect natural”.

Confucius era de părere că un singur testicul e mai bun decât o sută de femei

Confucius a fost un politician și filosof chinez faimos. El este cel care a venit cu proverbul „ce ție nu-ți place, altuia nu-i face”.

În mod ironic, tot el a spus că „o sută de femei nu valorează cât un singur testicul” și că „este legea naturii ca femeile să fie ținute sub dominația bărbaților”.

Dacă voia să fie tratat așa cum îi tratează el pe cei din jur, probabil ar fi avut mari probleme să se adapteze vremurilor noastre, când feminismul a prins aripi ca niciodată.

Nietzsche considera că femeile care vor să învețe sunt frustrate sexual

misogini

Nietzche a fost un filosof, compozitor, poet și filolog german. Lucrările sale au influențat puternic filosofia vestică, mai ales fraza „Dumnezeu este mort”, pe care o spune orice adolescent neînțeles.

Cu toate astea, marele filosof nu prea înțelegea de ce ar vrea vreo femeie să învețe ceva. „Când o femeie are înclinații școlare, de obicei este ceva în neregulă cu sexualitatea ei”. Oare ar fi avut aceeași părere dacă ar fi trăit acum?

Norman Mailer nu vedea vreo problemă cu violurile

misogini

Mailer a fost un scenarist și activist politic american. Părea un bărbat cu o viziune destul de evoluată asupra lumii, cel puțin pentru perioada în care a trăit, 1923-2007.

Însă a spus ceva ce cu greu poate fi considerat ok, indiferent de perioadă. Mai exact, a zis că „puțin viol este bun pentru sufletul omului”.

Kurt Vonnegut credea că este imposibil să educi femeile

misogini

Acest scriitor american a scris 14 romane, trei colecții de povești, cinci piese de teatru și cinci materiale de non-ficțiune. Opera sa a fost apreciată de bărbați și de femei deopotrivă.

Vonnegut avea însă o părere mai puțin bună despre femei și capacitatea lor de a învăța. „Educarea unei femei frumoase este ca și cum ai turna miere într-un ceas elvețian bun: totul se oprește”.

Marthin Luther spunea că femeile pot fi ori soții, ori prostituate

misogini

Marthin Luther a fost un profesor de teologie, compozitor, preot și călugăr. Dar a mai fost ceva – un misogin. El era de părere că femeile au doar două posibilități în viață – ori soții, ori prostituate. „Cuvântul și opera lui Dumnezeu sunt destul de clare, căci femeile au fost făcute pentru a fi ori soții ori prostituate„.

 

Albert Einstein avea o listă de reguli pentru soția lui

misogini

Prin 1914, Einstein și prima lui soție, Mileva Maric, au ajuns într-un punct mai dificil al relației. Marele om de știință a crezut că poate rezolva problemele dacă va face o listă strictă de reguli pentru partenera lui. S-a cam înselat, pentru că Maric l-a părăsit.

Lista de reguli includea cereri de tipul „te vei asigura ca hainele mele sunt păstrate în ordine”, „nu te vei aștepta la intimitate fizică din partea mea și nici nu îmi vei reproșa vreun lucru”, „te vei supune să nu mă umilești în fața copiilor noștri, fie prin cuvinte, fie prin comportament” și „vei înceta să mai vorbești cu mine dacă îți cer asta”.

Pentru un om care a emis teoria relativității și a primit un premiu Nobel, e greu de imaginat că o asemenea listă i s-a părut o idee bună.