20 dec. 2019 | 12:50

De ce au picat serviciile Google pe 19 decembrie în Europa de Est

ACTUALITATE
De ce au picat serviciile Google pe 19 decembrie în Europa de Est

Spre deosebire de Facebook, Google nu are prea des probleme. Sau cel puțin nu are unele majore, care să afecteze mai multe țări. Pe 19 decembrie a fost o excepție, YouTube și Google fiind afectate. Acum există și o explicație.

Pe 19 decembrie, Google și YouTube au avut probleme destul de mari în Europa de Est, cu Turcia fiind cea mai afectată țară. N-au lipsit însă de pe listă Bulgaria, Grecia, Georgia sau Macedonia. Cauza a fost identificată drept cabluri de fibră optică tăiate.

Problemele au persistat circa două ore. Dacă ți se pare ciudată cauza, ei bine, e. Mai multe cabluri de fibră optică au fost tăiate și asta a dus la picarea serviciilor Google.

Cum a rezolvat Google problema pe moment

Compania a apelat la furnizorii de internet cărora le-a cerut să folosească celelalte servere ale sale și astfel să „ocolească” problema. Google a acuzat mai multe atacuri asupra rețelei de fibră optică pe care se bazează ca să conecteze utilizatorii la aplicațiile sale, inclusiv YouTube.

Cele mai afectate țări au fost Turcia, Bulgaria și Iran. Iran a confirmat că au fost două tăieri simultane ale rețelei fizice. Una a fost pe conexiunea Iran – București, cealaltă pe conexiunea cu Munchen.

Deocamdată, nimeni n-a venit cu vreo explicație despre cablurile tăiate. Google a spus doar că va avea un raport pe care să îl prezinte în următoarele săptămâni. E posibil ca problemele să fi fost cauzate din greșeală, dar sincronul între ele e cel mai bizar.

Au fost însă cazuri în trecut când cablurile de fibră optică au fost tăiate în timpul unor lucrări de construcție. Orange, de exemplu, s-a lovit de-o problemă similară cu a Google, dar în România. La acel moment, operatorul a spus că a identificat trei secționări ale rețelei de fibră optică în județele Bistrița-Năsăud, Brașov și Mehedinți. Două dintre secționări au fost simultane.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele