27 mart. 2019 | 21:15

De ce a picat rețeaua Orange în București și în mai multe zone din țară

ACTUALITATE
De ce a picat rețeaua Orange în București și în mai multe zone din țară

Rețeaua Orange a fost indisponibilă pentru mai mulți utilizatori din România. Operatorul a explicat ce s-a întâmplat în după-amiaza zilei de 27 martie.

Pe 27 martie, după prânz, Orange a avut probleme cu rețeaua în București și alte câteva zone din țară. Clienții afectați n-au putut suna, accesa internetul sau folosi aplicația Orange.

La câteva ore după ce operatorul și-a informat clienții despre problemă, a oferit și o explicație.

„Au fost identificate 3 secționări ale rețelei de fibră optică în județele Bistrița-Năsăud, Brașov și Mehedinți. Două dintre secționări au fost simultane. Tehnicienii noștri au reușit să remedieze avaria cauzată de prima secționare și sunt în continuare pe teren. Serviciile încep să revină gradual la parametri normali de funcționare”, a transmis Orange România într-un mesaj pe Facebook.

În jurul orei 18, problemele au fost rezolvate. „Serviciile de voce, date, precum și aplicațiile Orange funcționează în parametri normali. Le recomandam celor care inca intampina probleme sa inchida si sa redeschida telefonul. Mulțumim tuturor pentru răbdare și înțelegere”, a informat operatorul.

A doua rundă cu probleme grave pentru Orange România

Cei de la Orange au mai avut probleme cu rețeaua și pe 23 ianuarie. Atunci, sursa ar fi fost serviciul VoLTE, care presupune că atunci când funcționează ai o calitate mai bună pentru apeluri de voce. Orange a anunțat serviciul VoLTE în septembrie 2015.

Dacă folosești un telefon premium și ai probleme cu efectuarea apelurilor, atunci ar trebui să încerci să dezactivezi această opțiune. Ca să faci asta, pe Android, intri în Setări și cauți rubrica Rețele mobile (în engleză e altfel, de la telefon la telefon e altfel). Oricum, trebuie să ajungi în rubrica în care alegi tipul de conexiune: 2G până la 4G și undeva ar trebui să ai opțiunea Apel 4G.

În februarie, compania a mai avut încă o dată probleme. Atunci și Vodafone a fost afectată. Atunci, operatorul a spus că au fost câteva stații afectate în județul Mureș, dar a fost vorba de un procent mic, undeva la 2%.