15 oct. 2019 | 09:00

De ce apare răul de mașină și cum poți preveni așa ceva

ȘTIINȚĂ
De ce apare răul de mașină și cum poți preveni așa ceva

Dacă te numeri printre persoanele care au rău de mașină, atunci știi că nimic nu îți poate ruina mai bine o călătorie în afară de acest lucru. Totuși, care este motivul pentru care ai rău de mașină?

Specialiștii explică că unul dintre cele mai ciudate motive pentru care apare răul de mașină este pentru că creierul tău crede că este otrăvit. Drept urmare dă semnal organismului pentru a induce starea de rău, protejându-te astfel de eventualele substanțe otrăvitoare. În plus, asta mai relevă și faptul că mintea ta funcționează așa cum ar trebui.

Mai exact, atunci când te afli în mașină creierul tău primește semnale mixte cu privire la mediul în care te afli, similare cu cele pe care le primește atunci când corpul tău este otrăvit. Iar vărsăturile reprezintă cel mai simplu mod în care poți elimina neurotoxinele sau substanțele otrăvitoare din organism

„Deși călătorești prin intermediul acestor mijloace de transport, simțurile îi spun creierului tău că ești staționar. Aceasta este o problemă pentru că, în același timp, creierul tău știe că te miști înainte cu o anumită viteză, pe baza datelor pe care le primește de la senzorii de echilibru (tuburilor de fluid care se află în urechea ta internă). Aceste date contradictorii transmit semnale mixte creierului tău”, au declarat specialiștii.

Pentru a evita astfel de situații neplăcute, poți încerca să-ți alegi un loc lângă fereastră astfel încât să poți privi pe geam. Astfel, creierul tău poate percepe mai multe detalii care să-l facă să înțeleagă că se află în mișcare.

De asemenea, chiar dacă ai rău de mașină este indicat să mănânci cu una sau două ore înainte de plecare, deoarece o călătorie pe stomacul gol va avea un efect de bumerang asupra ta. Adică, te vei simți moleșit și fără energie.