De ce ai lansa drone cu tunul: poate cea mai spectaculoasă demonstrație

Dronele comerciale au devenit din ce în ce mai fiabile și accesibile în ultimii ani, dar investițiile majore și cele mai multe experimente se fac pentru dronele comerciale, cele care îți vor livra pizza sau vor salva vieți.

Într-o demonstrație recentă de utilizare a dronelor într-un mod neobișnuit, un grup de cercetători au lansat o dronă folosind un tun de mingi de baseball. Pentru ca întregul sistem să fie mai complex, tunul respectiv a fost montat pe o camionetă în mișcare, care se deplasa cu 80kmph.

Scopul întregului efort a fost de a facilita intervenția dronelor în situații de urgență, prin câștigare de timp și prin eliminarea celui mai complex proces din pilotarea unei drone, decolarea. În plus, dacă experimentele ulterioare se vor reflecta într-un succes major, fără consecințe negative, explorarea spațiului va deveni mai facilă.

Pentru că nu putea lipsi un nume ghiduș asociat proiectului, întregul mecanism din spatele dronei care se poate extinde în timpul aruncării este intitulat SQUID (calamar). Abrevierea vine de la Streamlined Quick Unfolding Investigation Drone. Creația este rezultatul unei colaborări recente între cercetătorii de la Caltech și Laboratorul de Propulsie Aeronautică din cadrul NASA.

Ca să fie în siguranță în momentul lansării din tun, drona inteligentă este compactă, de o formă care aduce aminte de o minge de fotbal american. La câteva momente după ce a ajuns în aer, brațele se extind automat, iar elicele încep să se învârtă. Una peste alta, în câteva secunde, vezi drona într-un zbor controlat, stabil. Are 27 de centimetri lungime, 7,5 centimetri în diametru și cântărește 530 de grame

Conform documentației care a însoțit realizarea prototipului, întregul design este printabil 3D și poate fi lansat dintr-un tun cu diametrul de doar 7,5 centimetri. În plus, are o putere reală de tractare pentru o greutate destul de mare. În mod previzibil, aceasta din urmă trebuie și ea să facă față lansării dintr-un tun la viteză mare.

Alexandru Puiu
08:55 22.11.2019
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video