„Antivirus” pentru drone: cum vei putea opri curioșii să-ți filmeze proprietatea

„Antivirus” pentru drone: cum vei putea opri curioșii să-ți filmeze proprietatea

Dronele, ca oricare alte gadgeturi, pot fi și utile, și periculoase. Iar pentru cazurile când cineva abuzează de drone, există o soluție de securitate.

Kaspersky a lansat o soluție concepută să ajute organizațiile și deținătorii de proprietăți să se apere de pătrunderea neautorizată a unor drone civile. Cu ajutorul mai multor senzori și unei abordări diferite în detectarea dronelor, dezvoltată de companie folosind scanarea cu laser și tehnologii de învățare automatizată, Kaspersky Antidrone poate localiza, identifica și interzice automat aeronavele fără pilot să intre în zone restricționate.

Toate acestea se fac fără a deteriora dispozitivele.

Ce au înțeles oamenii despre drone până acum?

Adoptarea la nivel de masă a acestei tehnologiei revoluționare ar putea fi  afectată de conotațiile negative asociate adesea cu dronele. Mai exact, un studiu realizat în Marea Britanie a constatat că doar 31% dintre respondenți afirmă că au o percepție pozitivă față de drone. Percepția este determinată în mare măsură de cazuri de utilizare necorespunzătoare sau ilegală a dispozitivelor de zbor fără pilot.

Acestea pot fi folosite în scopuri de spionaj, pot răni oameni, dacă se prăbușesc, pot provoca pagube la infrastructura critică, inclusiv centralelor nucleare, sau pot perturba operațiunile normale ale unui aeroport, cum a fost cazul când pista aeroportului britanic din Londra, Gatwick, a fost închisă din cauza unor drone.

Soluția Kaspersky Antidrone coordonează activitatea mai multor module hardware furnizate de parteneri. Totodată, distinge dronele de alte obiecte. Modulul principal de detecție caută drone folosind camere video și senzori radar, LIDAR și audio – în funcție de nevoile clienților și de mediu. Utilizarea unui scaner laser pentru a determina poziția dronei este unică la soluția Kaspersky și nu a mai fost aplicată în acest domeniu.

Când un obiect în mișcare este detectat pe cer, coordonatele sale sunt transmise către un server specializat, care le trimite către o unitate specială. În conformitate cu datele din modulul de detectare, această unitate se rotește înspre obiect, îl localizează și camera se fixează pe el. În același timp, o rețea neurală, antrenată să identifice drone dintre alte elemente în mișcare, analizează obiectul din imagine. Dacă se dovedește a fi o dronă, serverul trimite comanda către modulul dedicat ca să blocheze comunicarea dintre dispozitiv și controllerul său. Drept urmare, drona fie zboară înapoi la locul de unde a decolat, fie aterizează în locul unde a pierdut semnalul cu controlerul. Acest lucru înseamnă că dispozitivul nu va fi deteriorat, deoarece nu există contact fizic sau atac către drone.

Software-ul poate fi livrat ca o soluție de sine stătătoare în cadrul unui hardware terț, în versiunea mobilă (de exemplu, pentru a fi utilizat pe capota mașinilor off-road), sau integrat cu alte sisteme de monitorizare, inclusiv infrastructura inteligentă pentru locuințe.