06 feb. 2019 | 10:50

Dacia e bună și pentru bogați: țara din UE unde mașina românească domină

ACTUALITATE
Dacia e bună și pentru bogați: țara din UE unde mașina românească domină

Dacia a avut vânzări foarte bune într-o țară europeană unde ai crede că se caută doar mărcile de lux. În această țară, mașina românească s-a clasat în 2018 deasupra unor branduri ca Porsche, Volvo sau Nissan.

Este un stat din centrul Europei care te duce imediat cu gândul la bani și lux, dar nu și când e vorba de mașini, după cum arată vânzările de anul trecut. Despre Elveția este vorba, unde Dacia s-a clasat pe o poziție cel puțin acceptabilă în raport cu alte mărci și cu potențialul financiar al cetățenilor.

Ei bine, se pare că elvețianul de rând n-a mai căutat mașini de lux, ci au vrut automobile ceva mai ieftine, dar bune.
Informațiile pot fi extrase din clasamentul realizat de Jato Dynamics pe baza înmatriculărilor din 2018 din Elveția.

Cea mai căutată marcă auto a fost Volkswagen, în scădere cu 8% față de 2017, dar tot pe locul întâi. Totuși, cel mai vândut model a fost Skoda Octavia, cu 8.452 de unități vândute, cu aproape 2.000 de modele mai multe decât Volkswagen Golf.

Dacia, pe o poziție superioară față de Porsche

Desigur, sunt și elvețieni care preferă brandurile de lux. Cel mai vândut automobil din această categorie a fost Mercedes-Benz Clasa C, urmat de Audi A3 (locul al cincilea), Mercedes GLC (locul al șaptelea) și BMW X1 (locul al zecelea).

Dacia ocupă o poziție mai bună decât ai crede în Elveția – locul al 12-lea, cu 8.301 unități înmatriculate în 2018. Mașina românească a cunoscut o scădere de 3% pe piața elvețiană față de 2017, dar întreaga piață auto din această țară a scăzut cu 5%.

Interesant este că brandul de Mioveni a depășit în numărul de mașini vândute alte mărci, care oferă automobile cu mult peste standardele românești: Volvo, Citroen, Jeep, Nissan și chiar Porsche. Aceasta din urmă a vândut doar 3.562 de mașini.

Din diverse motive (unele ar putea fi și de ordin financiar), elvețienii s-au orientat către mașini mai ieftine, dar bune. Dacia Sandero s-a clasat pe locul al 15-lea, cu 22 de unități mai multe decât BMW X3, iar Dacia Duster pe locul al 17-lea, cu 100 de unități mai multe decât Volvo XC60, Audi Q5, Opel Mokka X, Ford Focus sau chiar Renault Clio.