Dacia face vânzări record, dar România tot e un fel de „cimitirul” SH al Europei

Dacia face vânzări record, dar România tot e un fel de „cimitirul

Un număr record de înmatriculări de autoturisme noi Dacia a fost înregistrat încă din prima lună a anului 2019. Mașinile românești încă sunt foarte populare, dar tot suntem țara mașinilor second-hand, al căror număr e în continuare mai mare decât al celor noi.

În alte articole similare am menționat că 2018 a fost unul dintre cei mai buni ani pentru marca românească, dar compania a continuat să ocupe poziția dominantă și la începutul lui 2019.

De zece ani n-au mai fost înmatriculate atât de multe mașini la începutul unui an, într-o singură lună. A devansat cu 19% valoarea automobilelor Dacia înmatriculate în aceeași perioadă în 2017.

Au fost înscrise în circulație 5.267 de autoturisme Dacia, cu 45.78% mai multe decât cele înmatriculate în ianuarie 2018. Desigur, achizițiile au fost făcute în luna decembrie a anului trecut, dar tot este o valoare mare față de anii precedenți.

Și, evident, dacă celor de la Dacia le merge bine, e valabil și pentru Renault, care, de asemenea, a avut o creștere spectaculoasă (70%) față de aceeași perioadă de anul trecut – au fost înmatriculate 1.231 de mașini Renault.

Volkswagen, în scădere față de Dacia

Și anumite mărci de import au cunoscut o creștere a numărului de automobile înmatriculate în România, cum ar fi Toyota și Nissan, dar nu la fel se poate spune și despre Volkswagen, care, într-una din rarele ocazii, a înregistrat o scădere neașteptată. Doar 790 de modele Volkswagen au fost înscrise în circulație în luna ianuarie 2019. Alte mărci care au suferit un regres sunt Opel (-24,8%), Mercedes-Benz (-29,5%) și Kia (-43%).

După cum o să vezi în tabelul de mai jos, cel mai căutat model al brandului de la Mioveni a fost din nou Logan, primul în clasament, urmat apoi de Duster, dar și de Dacia Sandero. Imediat sub marca de românească se situează Renault Clio, iar apoi Skoda Octavia, care e în continuare foarte căutată datorită performanțelor oferite.

Totuși, numărul autoturismelor noi din România crește timid. Mașinile second-hand încă dețin supremația. În ianuarie 2019, au fost înmatriculate 36.126 de modele, cu aproape 8% mai puține decât cele de anul trecut, din aceeași perioadă.

Este o scădere, dar tot sunt extrem de numeroase. Nu trebuie însă neglijat faptul că prețul automobilelor noi a crescut de la an la an, dar și tehnologia lor s-a îmbunătățit.

Românii nu prea mai sunt tentați să ceară un împrumut la bancă pentru a-și lua o mașină nou, așa că preferă să cumpere cu „banii jos” una second-hand, care nu e nici Dacia.

Iată mai jos topul celor mai înmatriculate mașini noi în luna ianuarie 2019:

Automobil

Număr de unități înmatriculate

Dacia Logan

3.104

Dacia Duster

1.012

Dacia Sandero

810

Renault Clio

535

Skoda Octavia

454

Nissan Qashqai

351

Renault Megane

346

Ford Focus

299

Ford EcoSport

278

Dacia Dokker

225

Sursa: profit.ro