02 iun. 2019 | 15:30

Cum să nu fii spionat în vacanță, de la camere ascunse la internet

ACTUALITATE
Cum să nu fii spionat în vacanță, de la camere ascunse la internet
Matt Greenfield / Flickr

Utilizarea camerelor ascunse pentru a spiona oaspeții în locuințe închiriate a făcut, recent, obiectul multor controverse. Cum te asiguri însă că nu pățești la fel?

Dispozitivele de supraveghere pot fi folosite pentru a spiona oameni de afaceri care călătoresc, politicieni, activiști sau jurnaliști. Urmărirea de acest fel e un risc tot mai mare cu care se confruntă cei care călătoresc. Printre alte amenințări se numără cele care vizează dispozitivele digitale precum laptopuri și telefoane și informațiile stocate pe ele.

Cercetători în securitate cibernetică de la Kaspersky Lab și-au folosit experiența pentru a împărtăși o listă a riscurilor legate de securitatea călătoriilor și pentru a arăta modul în care utilizatorii le pot aborda în moduri practice și simple.

Cum verifici că nu ești spionat

Contra camerelor sau microfoanelor ascunse în camera de hotel sau în apartamentul închiriat, e recomandat un mic instrument (ușor accesibil online) care include un scanner de frecvențe radio, precum și diode emițătoare de lumină și o sticlă roșie.

Acest instrument îți permite să găsești orice surse care emit unde electromagnetice (cele mai multe microfoane wireless și camere video fac acest lucru) și să cauți camere ascunse. Obiectivele camerei video reflectă mult mai bine lumina decât alte suprafețe, deci dacă îndrepți lumina din diode către ceea ce pare a fi o cameră de luat vederi și arunci o privire spre ea prin sticla roșie, vei vedea un punct roșu strălucitor.

Poți utiliza telefonul pentru a detecta camerele care utilizează iluminarea cu infraroșu, deoarece camerele din telefoanele mobile pot detecta emisii cu infraroșu. Reține, însă, că filtrul infraroșu din unele telefoane, cum ar fi iPhone, este prea puternic pentru acest truc.

Pentru a nu fi înregistrat de microfoane cu fir, ascunse, trebuie să creezi un zgomot de fundal perturbator. Apa de la robinet care curge sau alte sunete care pot fi produse cu ușurință utilizând servicii precum Noisli strică aproape orice înregistrare.

Alte sfaturi de la specialiști ca să nu fii spionat în vacanță

Nu lăsa niciodată lucrurile, inclusiv dispozitivele, nesupravegheate. Ia toate echipamentele când ieși din camera de hotel.

Asigură-te că ai dispozitivele protejate cu parolă, iar informațiile stocate pe ele sunt criptate. Dispozitivele cu cele mai recente versiuni de Android și dispozitivele iOS securizate cu un cod de acces sunt criptate în mod implicit. Pe Windows ai opțiunea BitLocker. Pe macOS există FileVault.

Evită riscurile rețelelor Wi-Fi nesecurizate, prin utilizarea unui mouse cu fir și a tastaturii integrate de pe laptop.

Află cum să detectezi o oglindă bidirecțională. Chiar dacă se întâmplă rar în viața reală, astfel de oglinzi pot exista. Așează degetul pe suprafața oglinzii și, dacă există un spațiu între deget și reflecția sa, este o oglindă normală. Dacă nu există niciun spațiu, oglinda ar putea fi una dublă.

Utilizează un serviciu VPN care criptează tot timpul traficul trimis și primit sau numai în situațiile în care securitatea este deosebit de importantă. De exemplu, când trebuie să te conectezi la o rețea Wi-Fi nesigură într-un hotel sau apartament închiriat.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele