10 dec. 2015 | 03:29

Cum criptezi o partiție și îți protejezi datele de străini în Windows 10

TUTORIALE
Cum criptezi o partiție și îți protejezi datele de străini în Windows 10

Microsoft a făcut eforturi semnificative pentru a spori în Windows 10 securitatea datelor utilizatorilor. Nu toate opțiunile sunt însă active implicit.

Criptarea datelor reprezintă o soluție foarte bună pentru a vă proteja informațiile de hoți sau de alte persoane care pun mâna ocazional pe sistemul vostru. Din păcate, în majoritatea cazurilor, pentru a apela la un astfel de serviciu, este necesară o procedură complexă de configurare, parcurgerea foarte atentă a câtorva pași și păstrarea cu grijă a unei parole complexe. În Windows 10, lucrurile s-au simplificat însă semnificativ.

Microsoft a început să suporte criptarea datelor deja de câțiva ani, abia în cazul celui mai nou sistem de operare ieșit din Redmond însă, implementarea unor astfel de concepte a devenit mult mai prietenoasă. În continuare este recomandabil să rulați o versiune profesională de Windows 10 pentru ca lucrurile să meargă ca unse, dar dacă întâmpinați cea mai mică problemă, nu uitați că există și soluții terțe care s-ar putea să vă încânte la fel de mult.Windows_10_Device_Encryption

Device Encryption în Windows 10 – criptarea datelor la nivel hardware

Un număr semnificativ de sisteme portabile, tablete, hibride și nu numai, dacă sunt preinstalate cu Windows 8.1 sau Windows 10, au mari șanse să suporte nativ criptarea datelor de pe întregul aparat. Pentru a fi siguri că această funcție există sau nu în cazul vostru particular, căutați Device Encryption în bara de start și veți ajunge la o interfață precum cea de mai sus. Pentru ca respectiva funcție să fie disponibilă, trebuie respectate mai multe restricții hardware stabilitate arbitrar de Microsoft.

În plus, dacă aveți o problemă cu serviciile Microsoft la modul general, s-ar putea să nu îmbrățișați cu două mâini necesitatea unui cont Microsoft pentru a finaliza procesul de criptare din secțiunea Device Encryption. Partea bună este că parola voastră pentru criptarea datelor poate să fie incredibil de complexă, iar voi tot vă veți accesa datele, deoarece este suficient să vă autentificați cu ID-ul Microsoft pentru a o găsi în format integral pe serverele companiei. 

Pentru a vă asigura că ați urmat toți pașii, intrați în meniul de Start, la secțiunea Settings – System și About. Pe această pagină, pe lângă o configurație hardware detaliată compusă din ceea ce ascundeți în carcasă, există o zonă marcată foarte clar Device Encryption. Pe lângă necesitatea unui ID Microsoft, de aici activați sau dezactivați criptarea datelor.

Windows 10 Bitlocker on

BitLocker e mai bun în Windows 10, dar doar dacă aveți Pro

Dacă din varii motive nu aveți acces la Device Encryption, dar sunteți în căutarea unei soluții rapide de criptare a datelor care funcționează și pe medii externe USB, nu doar interne, folosiți BitLocker. Introdus în urmă cu câteva versiuni de Windows, acest sistem este implementat în continuare doar în variantele Pro sau Professional de Windows 10.

Din fericire, BitLocker funcționează teribil de simplu, iar un tutorial pentru versiunea voastră particulară de Windows este foarte ușor de parcurs. Din acest moment, singurul lucru care vă mai lipsește constă în informațiile pe care le doriți protejate. Da-ți click pe Start și căutați ce vă interesează, introducând primele litere. BitLocker vă va direcționa la pagina de configurare a criptării cu BitLocker din Controler Panel. Un buton marcat ostentativ cu Turn ON BitLocker va iniția procesul din doar câțiva pași, de forma Next, Next, Finish.

BitLocker este prezent nativ pe versiunile Windows 7 Pro ș Windows 8.1 Pro sau mai nou. Windows 10 Pro va ajunge pe PC-ul vostru dacă faceți upgrade de la una dintre versiunile de Windows mai sus menționate. Puteți face și upgrade de la Windows 10 la Windows 10 Pro, dar s-ar putea ca posibilitatea de criptare a datelor să nu reprezinte un motiv suficient pentru această activitate. În plus, prețul tranziției este de 100 de dolari, reprezentând altă variabilă pe care să o luați în calcul. Pentru inițierea upgrade-ului, din Settings, la secțiunea Update and Security, faceți click pe Activation. Optați pe această pagină pentru Go to store.

TrueCrypt-configurare-pas-4-montare-demontare

Apelați la TrueCrypt și alte variații pe aceeași temă

În principiu, este greu sau, mai bine zis, imposibil, ca Microsoft să vă convingă să vă criptați datele contra sumei de 99 dolari printr-o funcție care pe iOS, Android sau OS X există nativ. Partea bună este că nu trebuie să plătiți pentru BitLocker, decât dacă ar fi fost singura variantă și nu este cazul. Este adevărat că BitLocker se integrează nativ cu sistemul de operare, iar Microsoft se străduiește să finiseze modul în care este implementat, dar aveți acces și la câteva aplicații cu efecte similare.

TrueCrypt este cea mai populară soluție și funcționează de minune indiferent ce versiune de Windows rulați. Este irelevant dacă aveți Windows 10 Home sau un sistem de operare mai vechi, pași pe care trebuie să-i urmați pentru a vă proteja datele cu TrueCrypt sunt suprinzător de simpli. Cu toate acestea, în urmă cu ceva timp, am scris un tutorial pe marginea acestui subiect pe care ar fi bine să-l parcurgeți măcar o dată înainte să vă apucați de treabă, Playtech te învață cum să îți protejezi fişierele private prin criptare.

Windows 10 este un pas în direcția corectă

Am detaliat în numeroase circumstanțe beneficiile upgrade-ului la Windows 10. Disponibilitatea opțiunilor de protecție a datelor nu s-a schimbat însă semnificativ de pe vremea Windows 7. BitLocker ar trebui să fie accesibil mai ușor unui număr mai mare de internauți. În cel mai rău caz, sistemul de certificare pentru Device Enctryption ar trebui să fie mai ușor de implementat pentru producătorii de hardware.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele