Truc pe iPhone: cum n-o să mai fii spionat de toate aplicațiile „băgăcioase”

Truc pe iPhone: cum n-o să mai fii spionat de toate aplicațiile „băgăcioase”
10:45 12.06.2019

Controlul revine în mâinile tale și vei putea ști ce aplicații te urmăresc și ce fel de informații stochează. Totodată, vei putea să le tai accesul.

Apple le va permite utilizatorilor de iPhone să afle mai multe lucruri despre cum aplicațiile îi urmăresc. iOS 13 îți va arăta exact care aplicații te-au spionat și în ce fel.

Producătorul din Cupertino pune accent din ce în ce mai mult pe protecția datelor cu caracter personal al utilizatorilor de iPhone și Macbook și pentru asta a lansat o serie de funcții noi, printre care și această unealtă care-ți arată cum te-au urmărit aplicațiile.

Dacă nu ești confortabil ca aplicațiile din telefonul tău să adune date despre locația ta iOS 13 te ajută să oprești această practică. iPhone, cu iOS 13 instalat, îți va arăta o hartă cu locația ta și modul în care o aplicație te-a urmărit.

O imagine cu această funcție a ajuns la cei de la 9to5mac.com și putem vedea cum arată mesajul de avertizare.

Apple te ajută să nu mai fii spionat de aplicații

De exemplu, ai putea primi un mesaj de la iOS despre aplicația Tesla. Ești informat că această aplicație ți-a analizat locația și a stocat-o. Mai departe, tu poți să alegi ca această functie (cea de analiză a locației) să fie activată doar atunci când aplicația este în uz sau să-i dai tot timpul acces.

Și AppStore te urmărește ca să poată să-ți dea oferte în funcție de zona în care te afli. Dacă îți convine bine, dacă nu poți să alegi ca acest lucru să se întâmple doar în momentul în care deschizi aplicația AppStore, nu și când aplicația nu este în funcțiune.

Mai există și opțiunea de a acorda acces la locația ta unei aplicații o singură dată. Poate folosești o aplicație extrem de rar și nu vrei ca aceasta să știe pe unde umbli toată ziua.

În general, această nouă funcție ar trebui să ajute utilizatorii să fie mai conștienți în legătură cu tipul de informații colectate de aplicații, dar și să descurajeze dezvoltatorii în a implementa funcții dubioase de urmărire a locației utilizatorului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: 9to5mac