Cum îți influențează telefonul capacitatea de a gândi

Cum îți influențează telefonul capacitatea de a gândi

Nu e o surpriză faptul că smartphone-ul îți reduce capacitatea de a gândi. Însă potrivit unui nou studiu, acest lucru se poate întâmpla chiar și când telefonul tău este închis.

O echipă de oameni de știință de la Universitatea Texas, au realizat un studiu pentru a afla în ce măsură ne influențează capacitatea de a gândi telefoanele mobile. În acest sens, specialiștii au analizat comportamentele a 800 de utilizatori de smartphone, pentru a vedea în ce măsură pot duce la îndeplinire sarcinile atunci când se află în preajma acestor dispozitive, chiar și fără a le folosi.

Astfel, participanții au primit ca sarcini să ducă la bun sfârșit mai multe treburi care necesitau concentrare maximă din partea acestora. Testele erau concepute în așa fel încât să măsoare capacitatea cognitivă a participanților, adică abilitatea lor de a procesa date rapid, respectând o anumită limită de timp.

Înainte de a începe evaluarea propriu-zisă, cele 800 de persoane au fost împărțite în mai multe categorii, și au fost instruite să-și plaseze telefonul fie pe birou, cu fața în jos, în buzunar, în geantă, sau într-o altă cameră.

Rezultatele studiului au arătat că participanții care aveau telefonul într-o altă cameră i-au depășit pe ceilalți în rapiditate și eficiență. Ca urmare, rezultatele par să sugereze că simpla prezență a smartphone-ului reduce capacitatea cognitivă a unei persoane, chiar dacă acestea simt că dau tot ce pot în materie de atenție și concentrare.

„Chiar dacă mintea ta nu se gândește în mod conștient la smartphone-ul tău, acest proces- cel care presupune să nu te gândești la ceva- se folosește de unele dintre resursele tale cognitive”, afirmă Adrian Ward, unul dintre cercetători.

Așadar, dacă ai o sarcină de rezolvat asupra căruia trebuie să te concentrezi, cea mai bună soluție pentru a reuși ar fi să elimini din raza ta vizuală telefonul care ți-ar putea distrage atenția.

Citește și:
Etichete: